Pedesetak međunarodnih medija poslalo je otvoreno pismo turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u kojem iskazuju zabrinutost zbog kršenja medijskih sloboda u Turskoj uoči parlamentarnih izbora u nedjelju.

Među potpisnicima pisma, objavljenog u petak, su glavni urednici New York Timesa, AFP-a, La Stampe, Sueddeutsche Zeitunga, VICE Medie, New Yorkera i Washington Posta.

U pismu se nabraja niz incidenata tijekom posljednja dva mjeseca, posebice dva napada na sjedište dnevnog lista Hurriyet, napad na novinara Ahmeta Hakana Coskuna, policijski napad na sjedište skupine Koza Ipek Media ovog tjedna i pritvor trojice novinara koji rade za Vice News, od kojih je Mohamed Ismael Rasool i dalje u zatvoru, te drugi progoni i uhićenja.

“Pozivamo vas da upotrijebite sav svoj utjecaj i osigurate da turski i međunarodni novinari budu zaštićeni i da mogu bez poteškoća obavljati svoj posao”, poručili su medijski dužnosnici Erdoganu, istaknuvši negativan utjecaj koji kršenja slobode tiska imaju po ugled Turske.

Urednici su osudili “kulturu nekažnjavanja” i uputili kritiku turskoj vladi zbog toga što ne osuđuje napade na neovisne novinare.

Komentiraj

FOTO:EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.