Tvrtka British Petroleum objavila je u četvrtak da je postigla dogovor s vladom SAD-a i pet američkih saveznih država o odšteti u visini od 18,7 milijardi dolara za curenje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Dok je BP objavio visinu nagodbe, američko ministarstvo pravosuđa otkrilo je da bi to mogla biti najviša nagodba s pojedinačnim entitetom u američkoj povijesti te da će konačna vrijednost dogovora doseći 18,7 milijardi.

  • BP očekuje i kazna od 13,7 milijardi za curenje nafte

U eksploziji naftne platforme 20. travnja 2010. i razlijevanju nafte poginulo je 11 radnika, a izlivena nafta gotovo je tri mjeseca zapljuskivala obale više američkih država.

Prema navodima BP-a, nagodba pokriva potraživanja Alabame, Floride, Louisiane, Mississippija i Texasa i 400 lokalnih zajednica.

Vrijednost dionica BP-a na londonskoj burzi porasla je za 5,3 posto.

BP očekuje i kazna od 13,7 milijardi za curenje nafte, za koje je sud presudio da je manje nego što je to tvrdila američka vlada.

Komentiraj

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.