Nagrada “Josip i Ivan Kozarac” za najbolje prozno djelo u 2015. godini pripala jeknjiževniku Pavlu Pavličiću za njegov najnoviji kriminalistički roman “Tri petka u travnju”.

Roman je objavljen u izdanju nakladnika Mozaik knjiga u biblioteci “Balkan noir” posvećenoj domaćoj i regionalnoj kriminalističkoj književnosti, koju je pokrenuo list 24sata u suradnji s najvećim hrvatskim izdavačima.

Najavljen kao “napeti kriminalistički roman brzog ritma i naglih preokreta u kojem se prepliću ljubav, ljubomora, sućut i mržnja”, roman “Tri petka u travnju” ponovno u središte priče stavlja dobro poznatog Pavličićeva junaka Ivu Remetina, novinara crne kronike koji uspješno rješava zamršene zločine. No, za razliku od prijašnjih krimića, u njemu Remetin slučaj ne rješava u Zagrebu, već u Osijeku.

  • Pavao Pavličić, rođen 1946. u Vukovaru, istaknuti je književnik, prevoditelj, scenarist i akademik, poznat po pisanju kriminalističkih romana za djecu i odrasle. Nagradu “Josip i Ivan Kozarac” dobio je i prije 19 godina, ali za životno djelo.

Ove godine, nagrada za životno djelo pripala je akademiku Krešimiru Nemecu, a među nagrađenima su i Tanja Belobrajdić, u kategoriji prvijenca za roman “Crni kaput”, te Sanja Jukić, u kategoriji znanstvenog djela za knjigu “Medijska lica subjekta”.

Nagrada će biti uručena u petak 23. listopada na Danima Josipa i Ivana Kozarca, koji se u spomen na dvojicu vinkovačkih i slavonskih književnika tradicionalno održavaju u Vinkovcima već 21 godinu zaredom, stoji u priopćenju.

Komentiraj