Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je u srijedu, komentirajući suživot Hrvata i manjinskih Srba, kako su “zlo činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni”, te istaknuo kako je bitno oprostiti ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je rekao, “poneki među Srbima činili”.

Patrijarh Irinej predvodio je u srijedu pred nekoliko stotina vjernika u Manastiru Krka pored Kistanja liturgijsko slavlje povodom 400. obljetnice srpske Bogoslovije.

Za medije je pak patrijarh Irinej komentirao suživot Hrvata i srpske nacionalne manjine, istaknuvši kako se “u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan kršćanski narod s istim crkvama”.

Braća su se, rekao je patrijarh, podijelila i jedni drugima nanijeli veliko zlo koje se, istaknuo je, više ne smije ponoviti.

 

  • “Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni”, rekao je patrijarh Irinej koji smatra kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je dodao, poneki među Srbima činili.

 

Istaknuo je kako je “srpski narod, bježeći od smrti doživio tragične stvari, a hrvatski teritorij napustio je pod pritiskom”.

Patrijarh Irinej komentirao je i skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, navodeći kako ga to čudi te je podsjetio kako su, iako je ćirilica dio srpskog identiteta, u Beogradu i danas izvješene latinične ploče.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je kako je “iz Hrvatske htio poslati poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate.

Komentiraj

FOTO:HINA / Sava RADOVANOVIĆ / TANJUG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.