Parlament sjeveroistočne pokrajine Katalonije izglasao je u petak održavanje referenduma o nezavisnosti od Španjolske za rujan 2017., premda je iz Madrida odmah poručeno da će institucije reagirati jer nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Za organiziranje referenduma glasovalo je 72 od 135 zastupnika, čime je vladin prijedlog usvojen. Za izjašnjavanje građana ruke su podigle stranke koje podržavaju nezavisnost –  koalicija “Zajedno za Da” i lijeva antikapitalistička Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

To bi trebao biti obvezujući referendum, za razliku od onog kojeg je u rujnu 2014. organizirao bivši katalonski predsjednik Artur Mas, rekao je u Barceloni njegov nasljednik Carles Puigdemont. Glasači regije sa 7,5 milijuna stanovnika pozvani su na biračka mjesta u rujnu 2017., iako točan datum nije određen.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría poručila je iz Madrida kako institucije razmatraju odluku katalonskog parlamenta kako bi funkcionirala pravna država. Vladajuća Narodna stranka desnog centra protivi se referendumu.

Španjolski Ustavni sud u kolovozu se usprotivio najavi puta prema nezavisnosti kojeg je naznačila vlada u Kataloniji. Sud je još ranije proglasio referendum nezakonitim. Prema španjolskom ustavu donesenom 1978. dopušteni su jedino referendumi na području čitave Španjolske.

Državno odvjetništvo je prošli tjedan zatražilo 10-godišnju zabranu obavljanja javnih funkcija za bivšeg predsjednika Masa, te 9-godišnje kazne za bivšu potpredsjednicu Joanu Ortegu i savjetnicu za obrazovanje Irene Rigau zbog organiziranja referenduma 2014.

Komentiraj

FOTO:EPA/TONI ALBIR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.