– Francuska i Njemačka su pripremile zajedničke prijedloge za “reaktivniju i učinkovitiju” europsku obranu u okviru jačanja Europe nakon Brexita, prije europskog summita u Bratislavi 16. rujna, objavilo je u petak francusko ministarstvo obrane.

Dokument koji su sastavili francuski i njemački ministri obrane Jean-Yves Le Duran i Ursula von der Leyen bi trebao poslužiti kao temelj za pokretanje Europe obrane, navodi Pariz.

“Cilj je da europska obrana bude aktivnija i korisnija bez zamjenjivanja nacionalnih aparata obrane koji po definiciji ostaju ključ sigurnosti država članica EU”, naglašava okolina Jean-Yves Le Drian. “Pokušavamo jednostavnije pokretati operacije EU-a”, dodao je.

Njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung od subote, navodi da dokument predlaže osnivanje euopskog stožera, sustava zajedničkog satelitskog nadzora, razmjenu logističkih sredstava i vojne medicine.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.