Najbolji hrvatski plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić bit će naš najveći adut za osvajanje odličja na plivačkim natjecanjima na Paraolimpijskim igrama koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.

“Bit će to moj treći nastup na paraolimpijskim igrama i sve ću napraviti da bude najbolji do sada. Medalje neću obećavati, ali ćemo moj trener Igor Berislavić i ja napraviti sve da u Riju otplivam svoja najbolja vremena u obje discipline i onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za neko mjesto na pobjedničkom postolju”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon povratka s Otvorenog europskog plivačkog prvenstvu za osobe s invaliditetom Kristijan Vincetić.

Vincetić je proteklog vikenda u portugalskom Funchalu u konkurenciji 450 natjecatelja iz 50 zemalja u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja (S9) osvojio srebrno odličje u disciplini 400 m slobodno te brončano na 100 m slobodno.

“Objektivno nisam očekivao tako dobar rezultat na 100 slobodno  jer sam s vremenom od 58.38  za više od sekundu popravio svoj osobni rekord naq 100 m slobodno, dok sam na 400 slobodno metara plivao na razini osobnog rekorda koji je treći rezultat ovog trenutka u svijetu”, kazao je 25-godišnji plivač PK Dubrava.

Inače, osim Kristijana Vincetića norme za nastup na POI u Rio de Janieiru ispunio je i naš drugi plivač Dino Sinovčić i to će po riječima predsjednika HPO-a Ratka Kovačića biti jedina dva naša paraolimpijca u plivačkom programu.

“Očekujem da će na POI u Riju nastupiti 16 naših sportaša i naš je prioritetni zadatak da im osiguramo maksimalne uvjete za pripreme. Za sad nam je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo sredstva za “redovni program” , ali ne i za pripremni nastup na Paraolimpijskim igrama, ali vjerujem da ćemo i taj problem u razgovoru s novom doministricom sporta uskoro uspješno riješiti”, kazao je Kovačić.

Konferenciji je nazočila i nova pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić koja je istaknula važnost bavljenja sportom u svakodnevnom životu.

“Bavite se sportom koji ne mora biti na vrhunskoj razini jer je to izuzetno važno i za zdravlje i za sve druge segmente života. Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju. Iz ljubavi se puno toga može napraviti, ali od ljubavi se ne može živjeti”, zaključila je naša najbolja olimpijka svih vremena Janica Kostelić.

Komentiraj