Papa Franjo zatražio je u srijedu od kršćana u cijelom svijetu da vode “dosljedan stil života” s očuvanjem Božjeg “djela”, u novom govoru u obranu okoliša i protiv konzumerizma.

Obraćajući se gomili na Trgu sv. Petra na 100. općoj audijenciji njegova pontifikata, Jorge Bergoglio ponovio je poziv na promjenu načina života, upućen u lipnju na enciklici “Laudado si”, šest mjeseci prije konferencije COP21 u Parizu o globalnom zatopljenju.

Prvi put će katolici i pravoslavci slaviti zajedno u utorak 1. rujna “svjetski dan molitve za očuvanje Božjeg djela”, podsjetio je on, “pridonoseći nadvladavanju ekološke krize koju čovječanstvo trenutno proživljava”.

Lokalne inicijative oko molitvi i promišljanja predviđene su “kako bi taj dan bio dolično obilježen okretanjem dosljednom stilu života”, kazao je on pozivajući hodočasnike i Rimljane da se dođu pridružiti njegovoj molitvi u utorak u bazilici Sv. Petra.

U enciklici “Laudato si”, Papa poziva na skromniji i sporiji način života, upozoravajući da su problemi s okolišem povezani s društvenim i gospodarskim sustavima i dominacijom financija i tehnologije.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.