Obraćajući se u utorak stanovnicima toskanskog gradića Prata, centra talijanske tekstile industrije gdje rade tisuće Kineza, Papa Franjo založio se za pravo na “dostojanstven rad”, osuđujući “rak korupcije i izrabljivanja”.

Papa Franjo stigao je ujutro u gradić smješten dvadesetak kilometara od Firence, gdje su ga dočekale tisuće vjernika.

“Svetost svakog ljudskog bića zahtijeva poštivanje, dobrodošlicu i dostojanstven posao”, rekao je Papa s propovijedaonice katedrale u Pratu.

  • Papa, koji ne prestaje osuđivati poteškoće siromašnih radnika i nezaposlenih, odao je počast petorici muškaraca i dvjema ženama kineske nacionalnosti, poginulima prije dvije godine u Pratu što su okupljeni vjernici popratili pljeskom.

 

U prosincu 2013. sedmero kineskih radnika poginulo je u požaru ilegalne radionice, koja je djelomično bila pretvorena i u spavaonicu nakon 16-satih radnih smjena.

“Život svake zajednice zahtijeva borbu do kraja protiv raka korupcije, raka izrabljivanja i otrova nezakonitosti”, dodao je Papa.

U gradu gdje službeno živi 19.000 Kineza, a neslužbeno između 30.000 i 50.000 što je jedna od najvećih kineskih zajednice u Europi, Franjo je zahvalio stanovnicima na “stalnom naporu integriranja svake osobe, suprotno kulturi indiferentnosti i poniženja”.

Papa će popodne u Firenci, u sklopu pastoralnog posjeta Toskani, održati misu na otvorenom.

Komentiraj