Papa Franjo stigao je u petak na Kubu gdje će se kasnije sastati s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom, javljaju agencije.

Papa Franjo i ruski patrijarh sastanak će održati u zračnoj luci Josea Martija u Havani i bit će to povijesni sastanak jer se poglavari Katoličke Crkve i ruski patrijarsi nisu sastali od Crkvenog raskola 1054.

Očekuje se da će sastanak trajati oko dva sata, a po završetku Franjo i Kiril će objaviti zajedničku izjavu u nazočnosti kubanskog predsjednika Raula Castra.

Povod nije približavanje dviju Crkava nego potreba da dva kršćanska čelnika zajedno odgovore na progon kršćana na Bliskom istoku. Agencije ističu da je najava sastanka došla kao potpuno iznenađenje i da je pripreman u strogoj tajnosti, posebice zbog nekih dužnosnika Ruske Pravoslavne Crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji “jedinstva” i najmanjem znaku približavanja Rimu.

Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi Papa i patrijarh mogli zajednički reagirati na progon kršćana.  Kako javlja RIA Novosti, deklaracija dvojice poglavara već je usaglašena.

Franjo nakon sastanka s Kirilom odlazi u šestodnevni posjet Meksiku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.