Papa Franjo tek se na kraju svog povijesnog posjeta Sjedinjenim Državama najizravnije očitovao o nacionalnoj debati o brakovima među istospolnim parovima, kazavši da bi vladini dužnosnici trebali imati pravo suzdržati se od aktivnosti koje su u suprotnosti s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Takav je odgovor dao jednom od novinara koji je putovao s njim u zrakoplovu na pitanje o Kim Davis, lokalnoj službenici iz okruga Rowan u Kentuckyju koja je početkom mjeseca završila u zatvoru jer je odbila izdavati vjenčane listove homoseksualnim parovima unatoč nedavno donesenoj odluci američkoga Vrhovnog suda po kojemu je istospolni brak legaliziran u svih 50 država.

Davis je tada kazala da joj kršćanska vjera zabranjuje izdavanje spomenutih dozvola uz objašnjenje da “samo sluša Božji zakon i to čini po Božjoj ovlasti”.

 

  • “Prigovor savjesti mora ući u svaku pravnu strukturu jer je to ispravno”, rekao je Franjo novinarima, aludirajući pritom na zamjerke Rimokatoličke crkve na vjenčanja istospolnih parova koje su se čule tijekom nekih njegovih govora održanih u Sjedinjenim Državama. Izrazio je zabrinutost zbog “pravnih” izmjena definicije obitelji.

 

“Papa nije želio unositi razdor, već premostiti problem, a govorimo o jednom od problema koji najviše polariziraju i dijele suvremeno američko društvo”, rekao je profesor teologije na bostonskom fakultetu, Stephen Pope.

Nedugo prije Franjina povratka u Vatikan, njegov glasnogovornik Federico Lombardi u nedjelju je novinarima rekao da Papa još nije opsežno komentirao istospolne brakove tijekom posjeta Amerike, jer je njegovo stajalište o tom pitanju vrlo očito.

“Ovdje je stigao nadajući se da će prenijeti pozitivnu poruku. Mislim da on ne želi niti kani ulaziti u polemike ili rasprave o tomu, jer je stigao s pozitivnom porukom”, kazao je Lombardi.

Komentiraj

FOTO:EPA/CJ GUNTHER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.