Papa Franjo je u razgovoru za nizozemski list Straatnieuws otkrio da je kao dječak želio biti mesar.

Novinari Straatnieuwsa, lista za koji pišu i izdaju ga beskućnici za beskućnike, pitali su Franju je li kao dječak maštao o tome da postane Papa. Odgovorio im je da je kao mališan često s bakom i majkom išao na tržnicu jer u dijelu Argentine u kojem je odrastao nije bilo prodavaonica.

“Otkrit ću vam tajnu. Bio sam jako malen. Imao sam četiri godine. Jednom su me pitali što želim biti kad odrastem i odgovorio sam – mesar”, rekao je Franjo.

  • Kazao je i da je odabrao stanovanje u skromnome Domu svete Marte, a ne u papinskim odajama Apostolske palače, jer se ne bi dobro osjećao.

“To bi značilo da sam izoliran… ovo mi mjesto čini dobro jer se osjećam slobodno”, rekao je, objasnivši da se zbog toga u Vatikanu manje osjeća kao u “zlatnom kavezu”.

Novinarima Straatnieuwsa rekao je i da mu “nedostaje ulica”, ali je odbio njihovu ponudu da zajedno odu na pizzu. “Volio bih, ali ne bismo to mogli. Čim izađem iz Vatikana, ljudi me zaskoče, pohrle prema meni”.

Na upit osjeća li pritisak da proda neka od umjetničkih blaga Crkve, poput Michelangelove Piete, odgovorio je da je to nemoguće jer one pripadaju cijelom svijetu.

“Ne mogu dati Pietu na dražbu jer ona nije vlasništvo Crkve. Ona jest u crkvi, ali pripada svijetu. To vrijedi za sva njezina blaga”, istaknuo je.

Dosta je s faraonskim načinom života

Papa Franjo ponovno je u petak oštro reagirao, nakon što je otkrio da neki kardinali žive vrlo luksuzno, upozorivši da se ne može govoriti o siromašnima i o siromaštvu i istodobno voditi život poput faraona.

“Crkva bi morala govoriti i svjedočiti istinu, istinu o siromaštvu. Ako jedan vjernik govori o siromaštvu i o beskućnicima, vodeći pritom život poput faraona, to nije moguće”, rekao je Sveti Otac za nizozemski list “Straatnieuws”.

“U Crkvi ima onih koji se, umjesto da služe drugima i misle na druge…., služe Crkvom – to su karijeristi, oni koji vole novce. A koliko takvih svećenika i biskupa poznajemo…. Tužno je to, zar ne?”, rekao je u homiliji na jutrošnjoj misi u Vatikanu.

  • U četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima  na nekoliko jezika izišle dvije knjige u kojima se opisuje nesavjesno upravljanje vatikanskim financijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi.

Upravljanje ogromnim brojem crkvenih nekretnina će se “izmijeniti”, nedavno je obećao papa Franjo jednom od svojih bliskih suradnika čije riječi u petak prenosi talijanska La Stampa.

Nekoliko kardinala prozvanih u dvjema knjigama brane se od izrečenoga. To su kardinal Tarcisio Bertone, drugi čovjek Vataikana za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. koji navodno živi u stanu od 296 m2 i monsinjor Velasio De Paolis, jedan od glavnih pravnika Kurije koji je u petak rekao da je spreman napustiti stan od 250 m2 i preseliti u mini-apartman poput Papinoga.

Komentiraj