Papa Franjo je u petak odlučno odbio svaki oblik zajednice osim nerazrješivog katoličkog braka, osudivši njegovo “brkanje” s istospolnim zajednicama, u izjavi koja se čini kao pojašnjenje nakon sinode o obitelji održane u listopadu prošle godine.

Pred članovima suda Rimske rote, papa iz Argentine je istaknuo da je na zadnjim sinodama o obitelji (u listopadu 2014. i u listopadu 2015.) “Crkva poručila svijetu da se obitelj koju je Bog htio ne može brkati s bilo kojim drugim oblikom zajednice”. Premda nije spomenuo istospolne zajednice, jasno je da ga je Papa mislio na njih u svojoj kritici.

  • Mnogi promatači ovih dviju sinoda misle da se papa Franjo našao na meti konzervativaca koji su ga spriječili da osigura prevagu svojih libaeralnih, milosrdnih i fleksibilnih stajališta o braku, razvodu i homoseksualnosti.

Obraćajući se sudcima Rote, Papa istodobno odgovara na medijska nagađanja i na zabrinutost konzervativaca, postavljajući se kao strogi čuvar crkvenog učenja o braku. I to u vrijeme dok katolici očekuju njegovu apostolsku pobudnicu, najvjerojatnije u veljači ili u ožujku. U tom službenom dokumentu, Papa bi trebao iznijeti svoja konačna stajališta i najaviti promjene i otvaranje.

Kršćanska obitelj, istaknuo je pred Rotom, temelji se na “nerazrješivom braku koji ujedinjuje radi rađanja”. Obitelj je dio “Božjeg nauma za spas čovječanstva”, istaknuo je, opetujući da Crkva treba “brižno i milosrdno gledati” na rastavljene obitelji.

“S osjećajem obnovljene odgovornosti, Crkva, dodao je, nastavlja nuditi brak s njegovim bitnim odrednicama – rađanjem, jedinstvom, nerazrješivošću, sakramentalnošću” svim krštenicima i to “unatoč suvremenim obrascima koji su usmjereni na ono što je kratkotrajno i prolazno”.

Komentiraj