Papa Franjo je upozorio u srijedu u Nairobiju da “beznađe” i “siromaštvo” hrane terorizam i nasilje, prvog dana svog pohoda Africi, javljaju svjetske agencije.

“Iskustvo pokazuje da se nasilje, sukobi i terorizam hrane strahom, nepovjerenjem i beznađem koji izrastaju iz siromaštva i razočaranja”, kazao je Sveti Otac, pozivajući čelnike Kenije, zemlje koju nagriza korupcija, da “pošteno i transparentno rade za opće dobro”.

Papa Franjo je pozvao čovječanstvo da se vrati prirodi kako bi uklonilo podjele i siromaštvo.

“Postoji očita veza između zaštite prirode i izgradnje pravednog i poštenog društvenog poretka”, istaknuo je u nagovoru pred kenijskim predsjednikom Uhuruom Kenyattom i državnim vrhom u Nairobiju na početku šestodnevnog posjeta Africi.

“Obnova naših veza s prirodom” pridonijet će obnovi čovječanstva, rekao je Franjo, pozivajući na “snošljivost i poštovanje drugog”.

  • Program Papina boravka u Keniji obuhvaća posjet UN-ovu Programu za okoliš gdje će održati govor u vezi s konferencijom o klimatskim promjenama koja uskoro treba početi u Parizu, rekao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi.

Sedamdesetosmogodišnji papa rođen u Argentini treba u četvrtak ujutro održati misu u Nairobiju na kojoj će sudjelovati oko 500.000 vjernika, što će biti najveći događaj na njegovu prvom putovanju Afrikom tijekom kojega će još posjetiti Ugandu i Srednjoafričku Republiku.

Papa će u petak posjetiti Kangemi, sirotinjsku četvrt u predgrađu Nairobija gdje živi stotinjak tisuća ljudi.

Papa Franjo – koji je borbu sa siromaštvom stavio u središte svog pontifikata – u svom je govoru pozvao kenijsku vladu da “pokaže istinsku brigu za potrebe siromašnih” u toj zemlji u kojoj četvrtina od 45 milijuna stanovnika živi s manje od jednog dolara na dan.

Komentiraj

FOTO: EPA/PAUL HARING
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.