Papa Franjo, kojega su u Washingtonu oduševljeno pozdravile tisuće ljudi, poručio je u srijedu američkim rimokatoličkim biskupima okupljenima u katedrali sv. Mateja da se “zločini” spolnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi ne smiju više nikada ponoviti.

“Znam koliko zadnjih godina patite i podržavam vaša velikodušna nastojanja da se žrtve izliječe … i rad na tome da se takvi zločini više nikada ne ponove”, rekao je.

 

  • Skandal zbog svećenika pedofila izbio je svom snagom 1980-ih, diskreditirajući velikim dijelom američku Crkvu, a odštete žrtvama uništile su nekoliko biskupija.

 

Pogođene su bile tisuće djece i adolescenata. Neki biskupi zatvorili su pred time oči i štitili optužene svećenike.

U dugom obraćanju pred američkim biskupima, Papa je govorio o čitavom nizu tema prije nego je nakratko spomenuo i taj skandal, što bi moglo razočarati udruge žrtava.

Papa se ujutro u Bijeloj kući sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a nakon toga se papamobilom provezao ulicama Washingtona gdje su ga s oduševljenjem pozdravile tisuće ljudi, prenose agencije nazivajući njegov posjet Sjedinjenim Državama povijesnim.

Papa će od petka do nedjelje boraviti u Philadelphiji na svjetskom susretu obitelji.

Komentiraj

FOTO:EPA/DREW ANGERER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.