Sergej Pugačev, tajkun kojega su nekada zvali “Putinov bankar” zbog njegova utjecaja u Kremlju, predao je zahtjev protiv Rusije za više od 10 milijarda dolara nakon što je njegovo poslovno carstvo razbijeno kada je pao u nemilost kod predsjednika Vladimira Putina.

Pugačevljevi odvjetnici su u ponedjeljak izdali obavijest o zahtjevu protiv Rusije koju će vjerojatno saslušati Stalni arbitražni sud u Den Haagu, rekao je Reutersu izvor blizak Pugačevu.

Za sada se ne može dobiti reakcija ruske vlade koja traži uhićenje Pugačeva zbog pronevjere i protupravnog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

Moskva se već bori protiv druge presude toga istoga suda iz 2014. koji joj je naredio da plati 50 milijarda dolara za ekspropriranu imovinu Yukosa, nekoć najvećeg ruskog proizvođača nafte kojega je vodio Mihail Hodorkovski.

“Pugačev želi osigurati da osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, budu imenovane i osramoćene”, rekla je osoba bliska Pugačevu pod uvjetom da ostane anonimna.

Nakon što je napustio Rusiju 2011. Pugačev (52) je optužio Putinove saveznike da su bacili na koljena njegovo poslovno carstvo vrijedno više milijarda dolara prije nego što su uzeli neke od njegovih najboljih dijelova.

Pugačev je osnovao Mezhprombank, ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992. samo godinu danan nakon propasti Sovjetskog Saveza. Ona je narasla do jedne od najvećih ruskih banaka s udjelima u sjevernim i baltičkim brodogradilištima te u golemim zalihama sibirskog ugljena.

Nakon što je pomogao Putinu da se uspne do najvišeg položaja u državi 1999. tijekom posljednjih danan predsjedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon financijske krize 2008.

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 milijuna dolara iz programa pomoći Ruske središnje banke koji je bio namijenjen da pomogne Mezhprombanci da prebrodi krizu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.