Za njih kažu da je jedna od najvažnijih glazbenih skupina nove generacije koja je u samo pet godina od anonimne grupe postala hvaljeni punk bend u Hrvatskoj i regiji.Objavili su četiri albuma, a posljednji “Naša stvar” promovirat će u subotu, 23. svibnja, u Tvornici kulture. Jedan od članova Alen Rakić za Nacional je objasnio zašto je Šank?! u svega pet godina dospio među najpoznatije domaće grupe žanra. “Nije bilo čarobne formule. Imamo iskreni i sirovi pristup, što je kontra autocenzuri i umatanju u šarene papiriće koji su, nažalost, odlika hrvatske scene. Rock scena je postala podobna i važno joj je što drugi misle o njoj. Važno je biti politički korektan, a kroz pretjeranu korektnost zapravo postaješ iznimno nekorektan. Ljudi su očito siti toga. Druga stvar koja nam je pomogla je definitivno internet”, rekao je Rakić.

Svoja četiri albuma darovali su publici putem besplatnog downloada, a najnoviji “Naša stvar” je skinut u sedam dana više od 2000 puta. “Glazbena industrija ide pogrešnim smjerom i događaju se apsurdi da bend sa singlom koji je broj jedan na svim postajama ne može prodati 20 karata. U isto vrijeme underground bendovi rade koncerte i festivale koje posjećuju tisuće ljudi”, kaže Rakić.

  • Za njih kažu da je jedna od najvažnijih glazbenih skupina nove generacije koja je u samo pet godina od anonimne grupe postala hvaljeni punk bend u Hrvatskoj i regiji
  • Objavili su četiri albuma, a posljednji “Naša stvar” promovirat će u subotu, 23. svibnja, u Tvornici kulture

Punk je tijekom godina postao i svojevrsni pokret otpora, iako je počeo krajem 70-ih kao otpor establishmentu, nudeći kaos i anarhiju kao protutežu britanskom društvu. “Punk scena više nije izričita kao nekad. Sve je manje onih koji glazbom žele mijenjati svijet. Ako spominjemo borbu, onda ona u punku uvijek ide kontra sistema. Danas je prijezir usmjeren prema kapitalističkoj devoluciji mozgova. Uspjeli su napraviti od nas krdo bedaka koji dok vire u tuđu spavaću sobu, ne primjećuju da netko viri u njihov novčanik”, tvrdi Rakić.

Komentiraj

PREKOarhiva Šanka
Podijeli objavu
Prethodni članakKRISTINA OHLSSON PREDSTAVLJA ROMAN PEPELJUGE “Stvarnost je puno gora od krimića”
Sljedeći članakVIDEO: KALIFORNIJSKA OBALA Iz naftovoda se izlilo 79 000 litara nafte u more
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.