Svjetski nogomet  je ostao bez šefova, jer nakon predsjednika Seppa Blattera i glavnog tajnika Jeromea Valckea, FIFA-ina etička komisija na 90 dana je suspendirala i Michela Platinija, potpredsjendika Svjetske nogometne federacije i predsjednika UEFA-e.

U sklopu istrage kažnjen je i bivši potpredsjednik FIFA-e Chung Mong-joon, koji je na šest godina udaljen iz nogometa i mora platiti 100 tisuća švicarskih franaka.

Blattera, Valckea i Platinija komisija je istraživala zbog sumnji u korupciju i za vrijeme suspenzije ne smiju obnašati nikakvu funkciju u nogometu.

Sva trojica niječu krivnju i da su ikako koruptivno djelovali.
“Odluka o suspenziji temelji se na istragama koje je proveo istražiteljski odjel etičke komisije”, navodi se u obrazloženju kazne izrečene vodećoj trojci svjetskog nogometa.
Blatter je optužen da je potpisao nepovoljan ugovor za FIFA-u i izvršio neopravdanu isplatu predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju. Radi se o iznosu od 2 milijuna švicarskih franaka, koliko je Platini primio 2011. radeći za Blattera.
Prvi čovjek svjetskog nogometa negira da je nezakonito isplaćivao Platinija, a njegovi odvjetnici tvrde kako nije niti obaviješten o postupku protiv njega.
Čelnik UEFA-e, koji želi naslijediti Blattera na izborima u veljači, ističe kako je isplata navedenog iznosa bila “pravedna naknada” za poslove obavljene dok je služio pod Blatterom.
Platini je potvrdio da je dao informacije policijskim istražiteljima, ali da je to uradio u svojstvu svjedoka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.