Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je u utorak, nakon sastanka na kojem su premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić predstavili ministrima osnovne smjernice državnog proračuna za 2016. godinu, da se rezovi u proračunu moraju napraviti te poručio da će se čelnici javnih poduzeća birati putem javnih natječaja.

“Sigurno je da se rezovi moraju napraviti. Treba sad vidjeti po stavkama, i kod mene su određene stavke koje dolaze na naplatu od prijašnje Vlade. To moramo isto tako razmotriti, pa ćemo onda vidjeti u kojem obimu se rezovi moraju napraviti”, kazao je Panenić nakon sastanka u Vladi.

Definitivno je da rezovi dolaze iz restrukturiranja, ustvrdio je, dodavši da će se vidjeti na koji način će se “provesti povezivanje ili smanjivanje broja nepotrebnih agencija ili onih koji mogu u okviru neke druge organizacije ili agencije obavljati svoju djelatnost”.

  • Na upit novinara kako će se postavljati čelni ljudi u javnim poduzećima, ministar Panenić je poručio da je na snazi zakon da se oni zapošljavaju putem javnog natječaja i da će se zakon poštivati.

Prethodna Vlada je u listopadu 2015. godine donijela Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Prema toj uredbi, headhunting agencije birat će kandidate čije stručne i druge radne sposobnosti najbolje odgovaraju potrebama poslodavaca te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDDI) dostaviti listu nekoliko najboljih.

Specijalizirane agencije zaprimat će prijave, putem vlastitih referentnih lista kontaktirati potencijalne kandidate, procjenjivati ih te predlagati najbolje. Plan rada kandidata ocjenjivat će nadležna ministarstva i mišljenja slati Vladinu Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima.

Iz Vlade su tada istaknuli da su takva rješenja sukladna Nacionalnom programu reformi i preporukama Europske komisije za povećanjem transparentnosti i odgovornosti u poduzećima u javnom sektoru, posebno u pogledu menadžerskih odgovornosti i kompetencija.

Komentiraj