Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u četvrtak je na susretu Kluba izvoznika tjednika Lider održanog u Krašu najavio mogućnost ponovnog objedinjavanja Državnog inspektorata.

Moguće je ponovno objedinjavanje inspekcijskih službi u jedinstveni Državni inspektorat. To će izvoznicima uštedjeti vrijeme, jer bi sve inspekcijske nadzore mogli proći odjednom, kazao je Panenić. Smatra i da bi inspektori, prije kazni i sankcija, mogli opomenuti odgovorne u tvrtkama.

Ministar gospodarstva u oblikovanju povoljne izvozničke klime, koju Liderov klub ocjenjuje s 3+ na skali do 10, nadu polaže u pojednostavljivanje administrativnih procedura.

Najavljuje i pojednostavljenje javne nabave, a iz njegova se izlaganja moglo iščitati da se slaže s izvoznicima koji su upozorili da se taj institut u svijetu često koristi za zaštitu domaće industrije.

Iznio je ideju da se i u privatnom sektoru na neki način označe tvrtke od strateškog i posebnog interesa, pri čemu napominje kako to nikako ne isključuje interese malih tvrtki.

Izvoznici, a i drugi gospodarstvenici, po njegovim riječima, mogu biti zadovoljni činjenicom da je premijer Tihomir Orešković u Vladu stigao “s njihove strane stola”.

“Strateško opredjeljenje Vlade je pomoći industriji i izvozu”, kaže Panenić, najavljujući poticanje uspješnih, a ne, kako je rekao, rad po načelu “neka svi budu zadovoljni”.

Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić smatra kako poticaji za izvoznike trebaju uključivati fiskalno rasterećenje, olakšavanje pristupa izvorima financiranja, učinkovitu državnu administraciju, europske standarde u nadzoru uvoza te jačanje gospodarske diplomacije. Kolegama izvoznicima savjetuje da s više pozornosti prate rastuća tržišta kao što su Bliski i Daleki istok, na kojima su moguće znatno više stope rasta izvoza nego u Europi i SAD-u.

Ruđer Friganović iz Elke smatra, pak, kako krupnijeg izvoznog iskoraka hrvatskog gospodarstva neće biti bez značajnog rezanja troškova koji su, po njegovom mišljenju, sve veći i, uz čvrsti tečaj kune, sve jače stišću izvoznike.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal smatra da se izvoznici trebaju okrenuti poboljšanju svojih poslovnih sustava i tako postati konkurentniji, a manje gledati na državu kao onu koja će riješiti njihove probleme.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.