Povjerenik Europske komisije za energiju i klimu Miguel Arias Canete, čija se supruga spominje kao dužnosnica tvrtke registrirane u Panami, nije prekršio kodeks ponašanja povjerenika jer je njegova imovinska kartica potpuno sukladna s tim kodeksom, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Kao i svih 28 povjerenika Komisije, Canete je morao popuniti izjavu o imovinskom stanju, koja je u skladu s kodeksom ponašanja jer sadrži sve profesionalne aktivnosti i financijske intrese  koji bi mogli postaviti pitanje sukoba interesa”, rekao je Schinas.

Prema španjolskom dnevniku El Confidencial, jednom od stotinjak europskih listova koji su sudjelovali u novinskom konzorciju koji je objavio tzv. “Panama Papers”, povjerenikova supruga Miceala Domecy nalazi se na popisu panamskih dokumenata kao dužnosnica tvrtke Rinconada, koja je registrirana u Panami.

Ta tvrtka nije spomenuta u deklaraciji o imovinskom stanju povjernika Canetea, a glasnogovornik Schinas kaže da to nije bio ni dužan jer je “tvrtka bila neaktivna nekoliko godina prije nego što je on preuzeo dužnost povjerenika”.

Canete je prije preuzimanja dužnosti povjerenika u studenome 2014. morao ustupiti svoje udjele u dvije naftne tvrtke kako bi izbjegao sukob interesa.

Canete i njegova supruga izjavili su medijima, koji su objavili panamske dokumente, da su sve svoje prihode prijaviili španjolskim poreznim vlastima.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEJANDRO BOLIVAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.