U Pamploni je u četvrtak održana prva ulična utrka s bikovima u sklopu festivala San Fermin – svjetski poznate kulturne manifestacije, a u dvije i pol minute trke kroz taj sjeverni španjolski grad ovoga puta nije bilo puno krvi, iako je pet muškaraca zadobilo manje ozljede, uglavnom ogrebotine.

Ljetni festival San Fermin, na kojemu trkače love bikovi kroz uske ulice grada, privlači tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta.

U 875 metara dugoj utrci u četvrtak, koja je trajala dvije minute i 28 sekundi, sudjelovalo je deset bikova s ranča Fuente Ymbro.

Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima gdje uglavnom pobjeđuje toreador, a bik završi na tanjurima lokalnog stanovništva. S vremenom su građani počeli sudjelovati u vođenju bikova, tjerajući ih pritom novinama, a kada su se pridružili stranci običaj je prerastao u najpoznatiju španjolsku feštu.

Prije 12 godina dogodila se najdramatičnija utrka kada su bikovi proboli 16 osoba.

Komentiraj

FOTO: David Ramos/Guliver/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.