Palestinci su u subotu ujutro počeli glasovati na okupiranoj Zapadnoj obali za nova općinska vijeća na izborima ponovno obilježenima palestinskim podjelama s obzirom da je iz njih isključen Pojas Gaze.

Birališta su otvorena u stotinjak škola na Zapadnoj obali u 7 sati a zatvorit će se u 19 kad počinje prebrojavanje listića.

Prethodni izbori na Zapadnoj obali, također općinski, održani su 2012.

Predsjednički izbori prethodno su održani 2005. Mandat predsjednika Mahmuda Abasa koji je završen 2009. još uvijek traje u nedostatku konsenzusa s islamističkim pokretom Hamasom, velikim suparnikom Abasovih palestinskih vlasti.

Ukupno je na Zapadnoj obali upisano više od milijun birača, ali “oko 70 posto ih je pozvano na birališta” u subotu, objasnio je Hišam Heil, zadužen za Izborno povjerenstvo koje je organiziralo i nadgleda glasovanje.

U 180 okruga, većinom sela, stanovnici su odlučili konsenzusom da će se predstaviti samo jedna lista te su rezultati već poznati.

U Pojasu Gaze, naprotiv, nema glasovanja. Nakon duge sudske rasprave, palestinski Visoki sud odbio je održavanje glasovanja, prvotno predviđeno na oba teritorija, prvi put nakon 2006.

Nacionalni izbori mogli su poslati poruku jedinstva među Palestincima. Naprotiv, nesudjelovanje Pojasa Gaze s dva milijuna stanovnika označava novi neuspjeh napora oko pomirenja.

Komentiraj