Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal kazao je u srijedu navečer novinarima kako će vlakovi s izbjeglicama, ako Mađari zatvore žicom granicu kod Botova, ići izravno prema Zagrebu i neće se zadržavati u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kasno poslijepodne iz Tovarnika je prema Botovu krenuo još jedan vlak s desetak vagona punih izbjeglica i migranata koji će se uputiti u Mađarsku preko ilegalnog prijelaza, koji je još otvoren, a hoće li se prelasci nastaviti u četvrtak, još se ne zna. Iako je postojala sumnja da će Mađari u srijedu poslijepodne zatvoriti ilegalni prijelaz bodljikavom žicom i ogradom to se, uvjerile su se brojne novinarske ekipe na terenu, nije dogodilo.

 

  • Ivan Pal je rekao kako osluškuju informacije s mađarske strane. Izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog toga što, kazao je, ne postoji sustav vertikalnog informiranja od strane nacionalnog Stožera za zaštitu i spašavanje te da sve informacije dobivaju ili s terena ili od policije koja koordinira sve akcije transfera izbjeglica.

 

Mađari su u srijedu ujutro postavili žičanu ogradu na 10 kilometara udaljenom prijelazu kod Gole, a viđeni su i kako postavljaju žicu nedaleko ilegalnog prijelaza kod Botova. Taj prijelaz, udaljen dva kilometra od željezničke stanice u Botovu, još je otvoren.

Do njega će migrante i izbjeglice koji stižu vlakom oko 22,30 sati, voditi će policija koprivničko-križevačka, a volonteri Crvenog križa i građani usput će im dijeliti hranu, vodu te potrepštine za djecu, dječju hranu i pelene. Izbjeglice i migranti zatim pješice idu sve do Gykenyesa i Zakanya gdje ih čeka vlak koji vozi prema austrijskoj granici.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.