Prema prognozama DHMZ očekuje nas vrhunac toplinskog vala, uz vrlo malu mogućnost kratkotrajnih grmljavinskih pljuskova. Temperature će se kretati između 34 i 39 stupnjeva Celzija. Ekstremne vrućine bi mogle potrajati i narednih 7 do 10 dana.

 

  • Mladen Matvijev iz Meteo centra objašnjava: “Trenutno smo u južnoj struji, odnosno s južnog Sredozemlja dolazi vruć, saharski zrak. Ipak, iako su iznadprosječne, temperature nisu neuobičajene za ljetno razdoblje”.

 

Meteoalarm je za cijelu državu i za subotu i za nedjelju objavio crvena upozorenja.

‘Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere’, navodi se uz crveno upozorenje Meteoalarma.

Ministarstvo Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), s ciljem da pomognu građanima izdržati visoke temperature, izdaju redovita priopćenja. Osobito je važno da se starije osobe, djeca i kronični bolesnici pridržavaju općih preporuka. Poželjnoje da, ne izlaze iz kuće tijekom najjačih dnevnih vrućina između  10 i 17 sati te da se nastoje rashladiti ili klimatizacijskim uređajima ili tuširanjem u mlakoj vodi. Preporučuje se povećani unos vode, te se kroničnim bolesnicima posebno preporučuje da se savjetuju sa svojim liječnikom.

Od ove godine HZJZ prvi put prati i moguću povećanu smrtnost tijekom toplinskih udara.

 

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.