Najmanje 58 kadeta i čuvara poginulo je u samoubilačkom napadu na policijsku akademiju u pakistanskom gradu Quetta, javlja BBC. Tri militanta sa eksplozivnim prslucima ušla su na akademiju u ponedjeljak navečer, navodno uzevši taoce. Policijska operacija trajala je nekoliko sati, a svi su militanti ubijeni. Mediji javljaju kako su militanti i policija satima izmijenjivali vatru.

Niti jedna skupina još nije preuzela odgovornost za napad, ali Quetta je bila metom sličnih napada koje su izveli separatisti i islamistički militanti posljednjih godina. Stotine kadeta evakuirano je s akademije, a lokalni mediji navode da je zabilježeno tri eksplozije. Dužnosnici za napad okrivljuju frakciju militanstske skupine Lashkar-e-Jhangvi, te navode kako su napadači bili u stalnoj komunikaciji s operativcima u Afganistanu.

“Vidio sam trojicu muškaraca u maskirnoj odjeći. Nosili su Kalašnjikove, a lica su im bila prekrivena. Počeli su pucati i ušli su u spavaonice. Uspio sam pobjeći preko zida”, rekao je jedan od kadeta za agenciju AFP.

Dužnosnici navode kako je većina kadeta poginula u eksplozijama. Više od 100 osoba je ozlijeđeno. Vlasti su objavile kako su dva militanta poginula pri aktivaciji samoubilačkog prsluka, a jednog su ubile sigurnosne snage.

U dva odvojena bombaška napada, 88 ljudi poginulo je u kolovozu. Militanti su rada ciljali bolnicu i odvjetnike. Quetta je glavni grad provincije Balochistan, u kojoj traje borba protiv pobunjenika i islamskih militanata.

Komentiraj