Pakistanski premijer Nawaz Sharif  u ponedjeljak će s izaslanstvom otputovati u Saudijsku Arabiju i u utorak u Iran kako bi pokušao smiriti napetosti između dviju suparničkih sila, rekao je u nedjelju ministar informiranja Pervez Rashid.

Predsjednik pakistanske vlade u ponedjeljak će se u Rijadu sastati s kraljem Salmanom i u utorak u Teheranu s predsjednikom Hasanom Rohanijem, precizirao je Rashid, prenosi AFP.

Nedavna eskalacija napetosti između kraljevstva Saudijske Arabije i Islamske republike Irana izaziva duboku zabrinutost Pakistana, napisao je u priopćenju glasnogovornik pakistanske diplomacije Qazi Khalilullah. On je rekao da je mirno rješenje sporova u interesu cjelokupne muslimanske zajednice.

U izaslanstvu je i moćni čelnik oružanih snaga, general Raheel Sharif, navode lokalni mediji.

Sunitska saudijska monarhija i šijitska Islamska republika Iran su veliki suparnici i na suprotnim su stranama u sukobima u Siriji, Iraku, Libanonu i Jemenu.

Njihov animozitet je početkom siječnja prerastao u otvoreni sukob. Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom nakon što su Iranci, ogorčeni što je Saudijska Arabija pogubila jednog saudijskog šijitskog svećenika, napali saudijska diplomatska predstavništva u Iranu.

Pakistan ima većinski sunitsko stanovništvo, ali i 20 posto šijitskih muslimana.

Komentiraj

FOTO:EPA/PRESS INFORMATION BUREAU
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.