Slovenija će morati uspostaviti isti  režim tranzita migranata na granici s Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolirala migrantski tok i ne bi ostala s velikim brojem migranata na svom teritoriju, izjavio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor koji je posjetio izbjeglički centar Šentilj.

“U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni zbrinuti”, kazao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbjeglice i migrante prima susjedna Austrija koja je kao i Slovenija u schengenskom sustavu.

“Dok ih Austrija propušta trebamo ih kontrolirano propuštati i mi. No, ako na austrijskoj strani dođe do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi”, kazao je Pahor koji sutra odlazi u službeni posjet Belgiji.

  • Najavio je da će tom prilikom razgovarati u Bruxellesu i s dužnosnicima EU-a, te ih obavijestiti o trenutnoj situaciji s migrantskim valom.

Prema migrantima treba se ponašati humano, ali država mora djelovati odlučno kako bi zaštitila granicu, te osigurala red i stabilnost u državi, kazao je slovenski predsjednik.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je ranije u ponedjeljak da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val “napeto” te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

“Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata”, kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.