Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u utorak akciju medicinskog transporta ozlijeđene osobe s plovila na kopno te par spasilačkih akcija posada i plovila na moru šibenskog i brijunskog akvatorija, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prva akcija započela je na splitskom području kada je u 9.28 zaprimljena dojava o teže ozlijeđenoj osobi na plovilu “Pearl 1” u uvali Ždrilica na Paklenim otocima. Dojavitelj nesreće je djelatnicima Središnjice priopćio da zbog vremenskih uvjeta na moru nije u mogućnosti pristati uz plovilo ozlijeđenoga kako bi ga prekrcao, ali da je nedugo potom uz jedrilicu ozlijeđenoga pristao gumenjak, koji ga je prekrcao te prevezao u Hvar gdje ga je prihvatila Hitna medicinska pomoć. Za pacijenta je Središnjica potom organiziran hitan helikopterski transport u splitsku bolnicu kamo je prevezen u 10.55 sati na daljnje liječenje.

U 10.56 sati Središnjica je obaviještena o nestanku kupača u akvatoriju Tribunja. Prema prikupljenim podatcima tragalo se za 38-godišnjim poljskim državljaninom koji je prema izjavama poznanika večer prije, oko 20.30 sati, otplivao s plaže kod Tribunja u nepoznatome smjeru te se do trenutka dojave nije vratio. Živog, no prilično iscrpljenoga Poljaka oko podneva su pronašli zadarski pomorski policajci na obali otoka Logorun, nedaleko Tribunja te ga prevezli u Tribunj gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

 

  • Koordinaciju posljednje spasilačke akcije djelatnici MRCC Rijeka započeli su u 12.05 sati kada su posredstvom Obalne radio postaje Rijekaradio preuzeli poziv pogibelji od posade havariranog plovila u brijunskom akvatoriju. U komunikaciji s posadom ustanovljeno je da plovilo naziva “Desiree”, duljine 13 metara talijanske zastave s četiri člana posade talijanske nacionalnosti ima prodor mora u potpalublje sjeverozapadno od otočja Brijuni te su se u vrijeme dojave već pripremali za evakuaciju s plovila.

 

Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 12.41 sati posada njemačke jedrilica naziva “Good Times” obavjestila je MRCC Rijeka da se nalazi na poziciji pogibelji te da su prekrcali dva člana posade dok su druga dva ostala na svome plovilu. Službenici Pomorske policije Pula na poziciju su doplovili u 13.38 sati te su ustanovili da nitko od četvero članova posade havariranog talijanskog plovila nije ozlijeđen te da su Talijani u međuvremenu uspjeli zaustaviti daljni prodor mora te ispumpati veću količinu mora iz potpalublja. Specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći na moru je havarirano talijansko plovilo oteglilo u marinu Veruda, zajedno sa četveročlanom posadom, stoji u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.