Kulturna manifestacija “Špancirfest”, što je počela u petak u Varaždinu, ove će godine nastojati potaknuti kreativnost kod svih posjetitelja koji će ‘prošpancirati’ ulicama barokne povijesne jezgre toga hrvatskog grada.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca prošetao je Varaždinom već prvoga dana ovogodišnje manifestacije i istaknuo kako je Varaždin u prvih sedam mjeseci zabilježio deset posto više dolazaka i 15 posto više noćenja što, istaknuo je, pokazuje da Hrvatska ulaže u razvoj kontinentalnog turizma.

Koraca i pomoćnik ministra turizma Ivan Glušac prošetali su ulicama i trgovima varaždinske povijesne jezgre u društvu gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša, župana Predraga Štromara i Branke Tropp, direktorice Turističke zajednice grada Varaždina – organizatora te kulturne manifestacije.

Zamjenik ministra turizma rekao je kako je Špancirfest očevidan primjer kako kulturna manifestacija može biti motiv dolaska posjetitelja u neki grad te istaknuo da je “Špancirfest” važan za Varaždin i Varaždinsku županiju, ali i za ukupan hrvatski turistički proizvod.

Koraca je ocijenio da Varaždin puno ulaže u turizam, a taj smo potencijal, dodao je, “prepoznali u Ministarstvu turizma te, iz fondova Hrvatske turističke zajednice, financirali s 200.00 kuna”. Smatra da u kontinentalnom turizmu leže veliki potencijali te da su privatni i javni sektor dobro pripremili turističku sezonu i godinu.

 

  • Gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je da se već prvoga dana osjeća živost u gradu, dobra je posjećenost i počeli su se izvoditi programi. Habuš očekuje da će u Varaždinu ovih dana biti gužva, a osobno pak misli da je ovogodišnji program najbolji do sada.

 

“Noviteti su vinski grad, nova glazbena i kazališna pozornicu kod vile Bedeković. Veseli me da će nakon ‘Špancirfesta’ i radionice ‘Akupunktura grada’ ostati trajna uspomena, a to je prijedlog uređenja novoga gradskog trga u Habdelićevoj ulici na mjestu bivšega parkirališta”, rekao je gradonačelnik. Podsjetio je da je “Špancirfest” proglašen trećom manifestacijom u Hrvatskoj po važnosti, iza splitskog Ultra festivala i rovinjskog Red Bull Air Racea, te istaknuo da je jedini organiziran vlastitim, varaždinskim snagama.

Da je “Špancirfest” od velike važnosti za varaždinski kraj istaknuo je i varaždinski župan Predrag Štromar, rekavši kako taj festival širi dobre emocije i optimizam koji nam je potreban. Ocijenio da je to najjači festival u Varaždinskoj županiji na koji dolaze gosti iz cijele Hrvatske, a i sve više iz inozemstva, te da je to velika promocija za grad i županiju.

“Špancirfest” se održava na ulicama i trgovima, parkovima i dvorištima povijesne jezgre Varaždina, uz brojne ulične performanse, cirkus, ulične glazbenike, koncerte na četiri pozornice, izložbe i kazališne predstave za sve dobne skupine.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.