Jubilarni deseti Festival fantastike i znanstvene fantastike “Liburnicon” otvoren je u petak navečer u opatijskoj Osnovnoj školi “Rikarda Katalinića Jeretova”, održava se do 23. kolovoza, a njegova tema je “Povratak u budućnost”.

Festivalski program sastavljen je od najboljih elemenata dosadašnjih izdanja festivala, uz nove ideje i motive. Budući da je tema “Povratak u budućnost” dio programa bit će posvećen scenarijima budućnosti i putovanjima kroz vrijeme.

 

  • Na programu je više od 50 događanja, među kojima su brojna predavanja, interaktivne radionice, kvizovi, igre i koncerti, a posebnu pozornost izaziva gostovanje poznate majstorice specijalnih filmskih efekata Klaudije Čermak, koja je radila i na filmskim hitovima poput “Gladijator”, “Troje” i “Harryja Pottera”, a na otvorenju je održala predavanje o specijalnim efektima u filmu, oglašavanju i televiziji. U subotu će pak Klaudija Čermak održati radionicu specijalnih efekata.

 

“Liburnicon” je za posjetitelje organizirao i razgovor televizijskog voditelja Krešimira Mišaka s astronomom Koradom Korlevićem i akademikom Vladimirom Paarom o međuzvjezdanim putovanjima, te predavanja Davora Horvatića o tajnom svijetu nuklearne fizike i Svena Maračića o znanstveno-fantastičnoj budućnosti 3D printinga.

Tradicionalno, na “Liburniconu” organizira se i natjecanje u cosplayu, odnosno maskiranju u poznate likove iz filmova, knjiga i stripova. U glazbenome dijelu programa nastupit će sastavi “Perunika” i Družba bijesnih lisica”.

Organizator toga festivala je Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, koja u zajedničkom radu na “Liburniconu” okuplja 25 članova organizatora i 40 volontera iz svih krajeva Hrvatske.

Komentiraj

FOTO:Screenshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.