Državni mediji Sjeverne Koreje objavili su nedjelju kako je njihova vojska ispitala novi raketni motor velike snage u nazočnosti Kim Jong-una, prenosi BBC.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio je kako ovaj događaj označava ‘novo rođenje’ njihove raketne industrije. Dodao je da će raketni motor pomoći Sjevernoj Koreji da postigne svjetsku razinu na polju lansirnih rampi za satelite i za intervenciju u svemiru.

“Svijet će uskoro shvatiti važnost povijesne pobjede koju smo danas ostvarili”, poručio je u toj prigodi čelnik sjevernokorejskog režima, a prenosi KCNA, što znači da bi Pyongyang uskoro mogao raspolagati novom raketom koja će mu omogućiti postavljanje satelita u orbitu.

Testiranje se dogodilo tijekom posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Kini, glavnom savezniku Pyongyanga. Tillerson je u petak u Južnoj Koreji izjavio kako je američko ‘strateško strpljenje’ sa Sjevernom Korejom završilo. “Sve opcije su na stolu. SAD istražuje novi raspon diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih mjera”, rekao je Tillerson nakon posjeta demilitariziranoj zoni, koja razdvaja dvije Koreje. Dodao je kako je jedna od opcija i vojna akcija protiv Sjeverne Koreje.

Komentiraj