O burnom jučerašnjem danu u Saboru raspravljali su sinoć u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a HDZ-ov Branko Bačić, Mostov Miroslav Šimić, SDP-ov Gordan Maras, HNS-ova Nada Turina Đurić, HSS-ov Krešo Beljak i SDSS-ov Milorad Pupovac.

Branko Bačić i dalje tvrdi da HDZ ima većinu i da će Zdravko Marić ostati ministar financija, kao i da će do kraja tjedna biti odabran novi predsjednik Sabora. Šimić mu je odgovorio da u tom slučaju zastupnici jučer ne bi ‘šetali’ i pozivali druge saborske zastupnike. Dodao je da se trgovina vodi već danima. “Da nije rekao da imaju većinu, do ovog ne bi došlo”, rekao je Šimić dodajući da se Most želi držati poslovnika.

SDP-ov Maras uvjeren je u to da HDZ nema većinu. “Po ovome što ja čujem, bit će to vrlo blizu ili dovoljno za opoziv ministra Marića, ali bitno je da neće biti 76 glasova protiv te inicijative”, rekao je Maras. O Petrovu je rekao da ga nisu ni doveli, pa ga neće ni braniti. “Pozivam Bačića da kaže koji su ti zastupnici koji čine većinu”, dodao je.

Beljak je rekao da oni nisu sudjelovali u izboru predsjednika Sabora, te da je on najviše kritizirao Petrova. Upitan o sastanku s premijerom Plenkovićem dan prije smjene Mostovih ministara, Beljak je rekao da je to bio samo razgovor, ne dogovor. “Tema sastanka je bila vrlo korektna ponuda, nije bilo pokušaja podmićivanja i kupovine. Nije bilo riječi o onome što će se dogoditi sutrada”, objasnio je.

Pupovac je rekao da zastupnici nacionalnih manjina žele stabilnu vladu, ako je to moguće. “Ako je moguće sačuvati stabilnost Vlade, mi ćemo tome doprinjeti”, rekao je dodajući da će stav o Mariću iznijeti kada sasluša sve argumente predlagatelja opoziva. Šimić je Pupovcu potom rekao da podržava ministra koji je bio izvršni menadžer u Agrokoru, kompaniji koja Hrvatskoj može napraviti veću štetu nego Domovinski rat.

Nada Turina Đurić je na upit o tome je li HNS dio nove HDZ-ove koalicije rekla da je riječ o probnim balonima Nikole Grmoje. “Prije bih gola prošetala Trgom bana Jelačića nego glasala za to da Petrov i Marić ostanu na svojim mjestima”, poručila je HNS-ova zastupnica dodajući da će svi u HNS-u glasati za opoziv.

Navela je kako je za destabilizaciju države kriv Most, a Šimić joj je rekao da su zahtjev za opoziv ministra Marića podržali i HNS i SDP. Bačić je na kraju emisije rekao da se HDZ ne boji novih izbora te da je uvjeren da će na njima pobjediti, ali vjeruje da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilnost.

Komentiraj