Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna manifestacija Dani Dioklecijan, kojom se oživljava vrijeme prije 17 stoljeća kada je car Diklecijana dao izgraditi svoju palaču u Splitu, otvorena je u petak na večer na Peristilu.

Dužnost cara Dioklecijana tijekom četvorodenvnoga trajanja manifestacije preuzeo je glumac Robert Kurbaša, a uloga carice Priske povjerena je aktualnoj Miss Universe Hrvatske Barbari Ljiljak.

Dane Diklecijana koji se održavaju jedanaestu godinu za redom otvorio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je rekao kako je ova manifestacija postala brend Splita po kojoj je taj grad poznat, posebice među turistima.

Car Dioklecijan je obraćajući se nazočnima rekao kako će u iduća četiri dana Splitom vladati “samo zakon kruha i igara”.

Dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić, odjeven u bijelu togu (kostim), kakva je nošena u Dioklecijanovo doba prije 1700 godina, obraćajući se nazočnima poželio je svima dobru zabavu tijekom trajanja Dana Dioklecijana.

Nakon svečanog otvaranja priredbe na Peristilu je upriličen igrokaz borbe gladijatora u kojoj su sudjelovali vojnici Dioklecijanove legije, a publiku je također zabavljala i plesačica. Pritomu se na Perstilu postrojila skupina snagatora koje se smatra najjačim ljudima na svijetu, a koji će u subotu u Splitu sudjelovati na natjecanju Strogman Champins Legue.

Publika je dugim pljeskom pozdravila njihovu nazočnost na svečanosti otvaranja 11. Dana Dioklecijana

Nakon ceremonije otvaranja u Diklecijanovim podrumima održana je “Dioklecijanova večera-što su jeli stari Splićani?”.

Prije ceremonije otvaranja manifestacije, svečana kostimirana povorka predvođena carom Dioklecijanom i caricom Priskom mimohodom je prošla duž Rive, te Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do spomenika Grgura Ninskog odakle su otišli do Peristila.

Tijekom dana, a u sklopu manifestacije u Dioklecijanovim podrumima je predstavljen brončana maketa Dioklecijanove palače kao dar Lions kluba Split tom gradu. Vrijednost makete je, kako je rečeno, 350.000 kuna a za izradbu kamenog postamenta potrebno je još 60.000 kuna.

Voditelj tog projekta i član splitskog Lions kluba Damir Vesanović je rekao kako će na postamentu ove makete pismom za slijepe biti opisano ono što maketa predstavlja. Članovi splitskog Lions kluba su rekli kako bi brončanu maketu Dioklacijanove palače, nakon što se izradi i kameni postament, trebalo postaviti pored spomenika Grguru Ninskom

Tijekom četvrodnevnoga trajanja dana Dioklecijana na Rivi i splitskim trgovima i ulicama u središtu grada održavat će se glazbeno-zabavna događanja kojima će se podsjećati na Dioklecijanovo doba prije 17 stoljeća.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.