Katalonija danas glasuje na regionalnim izborima koje će, nadaju se nacionalističke stranke, ovu povijesnu i bogatu autonomnu pokrajinu mogla pogurnuti prema neovisnosti od Španjolske, javljaju svjetski mdiji. Biračka mjesta u imućnoj sjeveroistočnoj pokrajini otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 18 sati.

Dvije separatističke stranke udružile su snage, a cilj im je osigurati većinu mjetsa u parlamentu – 68 od 135. Poručuju kako bi im to omogućilo da u roku od 18 mjeseci jednostrano proglase neovisnost od Španjolske. Središnja vlada u Madridu obećala je kako će sudskim putem blokirati takve poteze.

 

  • Ankete sugeriraju da će većina Katalonaca glasati za sazivanje referenduma o neovisnosti, ali su ravnomjerno podijeljeni oko pitanja žele li odcijepljenje. Pravo glasa na današnjim izborima ima više od pet milijuna ljudi.

 

Vladajuća stranka Convergencia katalonskog vođe Artura Masa i Esquerra Republicana stvorile su jednu listu kandidata pod sloganom ‘Zajedno za da’ (‘Junts pel Si’). Poručju da je današnji glas de facto referendum o neovisnosti od Španjolske. Tvrde da je španjolska vlada dosljedno odbijala dopustiti pravno priznati referendum, ignorirajući neslužbeno glasovanje o neovisnosti iz studenog 2014. godine.

Katalonski predsjednik Artur Mas tvrdi da će se regija bezuvjetno odcijepiti od Španjolske ako vlada u Madridu ne pristane na obvezujući referendum o neovisnosti. “Neodgovorno je prijetiti nekome samo zato jer se žele da su čuje njihov glas. To rade jer nemaju drugih argumenata”, rekao je Mas. “Katalonci nisu svjesni stvarnih posljedica neovisnosti”, rekao je premijer Rajoy. “Napustili bi EU. Što bi se dogodilo s mirovinama? Što bi se dogodilo s financijskim institucijama, s bankovnom štednjom, valutom?”, zapitao je.

Oni koji se protive neovisnosti Katalonije podijeljeni su među nekoliko grupa, a među njima je i stranka španjolskog premijera Mariana Rajoya. Vlada desnog centra u Madridu planove za odcijepljenje nazvala je ‘glupostima’.

Rajoy tvrdo kako bi gubitak Katalonije utjecao na cijelu Španjolsku, vjeruje kako bi demokratski pristup, odnosno referendum na razini cijele države o budućnosti Katalonije bio bolji.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDREU DALMAU
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.