Vlada Srbije formirala je pregovarački tim za pregovore s Europskom unijom i spremno očekuje otvaranje prvih poglavlja, potvrdila je u petak Radio-televiziji Srbije ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović.

 

  • Srbija očekuje od Vijeća ministara EU da u rujnu preporuči otvaranje prvih poglavlja u procesu eurointegracija.

 

Srbija na taj način šalje poruku EU da je ispunila sve obveze kao kandidat za članstvo u Uniji i da će spremno čekati otvaranje prvih poglavlja do kraja godine, rekla je Joksimović, te najavila da će tim javnosti uskoro predstaviti premijer Aleksandar Vučić.

Pregovarački tim čine 24 člana iz državne administracije, akademske zajednice i civilnog društva.

Srbija očekuje od Vijeća ministara EU da u rujnu preporuči otvaranje prvih poglavlja u procesu eurointegracija.

“Nadamo se da će Vijeće ministara EU na zasjedanju u rujnu usvojiti preporuku o otvaranju prvih poglavlja u procesu europskih integracija”, rekla je ranije Joksimović za beogradski list Danas, što bi bio preduvjet da se do kraja godine može održati Međuvladina konferencija na kojoj bi mogla biti otvorena prva poglavlja.

Joksimović je objasnila da Srbiji još predstoji obveza razrade plana za migrante, sukladno operativnom planu za poglavlje 24 o pitanju sloboda i ljudskih prava, ali nije željela prognozirati koja bi poglavlja prvo mogla biti otvorena.

“Hoće li to biti poglavlja 35 i 32 ili 23 i 24, dosta ovisi od nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine. Za mene je najvažnije da smo sve što je do nas uradili”, rekla je ministrica Joksimović.

Srbija je službeno podnijela zahtjev za članstvo u EU 22. prosinca 2009. godine, a status kandidata dobila je 1. ožujka 2012. godine.

Komentiraj