Na svečanosti otvaranja 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš ravnatelju festivala je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović predao povelju o upisu klapskog pjevanja na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.

Hasanbegović je na svečanosti otvaranja u subotu kasno navečer naglasio da Festival dalmatinskih klapa dao izniman doprinos razvoju klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj, te se jubilarni 50. Festival održava upravo pod službenim pokroviteljstvom UNESCO-a.

“Nematerijalna kulturna baština u Reublici Hrvatskoj štiti se u kontinuitetu, prenošena je, čuvana i dokumentirana zahvaljujući brojnim naraštajima,” istaknuo je Hasanbegović.

Podsjetio je da je klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2012. godine i sada Hrvatska ima 14 dobara na tom UNESCO-ovom pipisu.

Na novinarsko pitanje zbog čega povelja nije ranije uručena Festivalu dalmatinskih klapa, budući da je klapsko pjevanje prije četiri godine uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine , ministar Hasanbegović je odgovorio da mu je drago da ju je on osobno “mogao izvući iz polica i zapećaka Ministarstva kulture”.

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić je otvarajući 50. Festival dalmatinskih klapa istaknuo da je festival postao jedinstvena nacionalna institucija koja čuva izvornu hrvatsku baštinu.

“A baština je ono čime se svaki narod ponosi”, istaknuo je i dodao da Festival ne bi mogao opstati bez pučkih pjevača, klapa, skladatelja, pjesnika, književnika, istraživača i sakupljača baštine, te brojnih volontera.

“Festival dalmatinskih klapa puno je više od glazbe, to je mjesto potvrde identiteta i obnove povezanosti s precima kroz koju nam se pjesmom objavljuje tko smo i kamo nam je ići. Zato ovaj festival traje,” poručio je Kovačić.

Ravnatelj Festivala  dalmatinskih klapa Mijo Stanić istaknuo je da Povelja o upisu dalmatinskog klapskog pjevanja u UNESCO-ov  reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine predstavlja mnogo ne samo za Omiš, nego i za cijelu hrvatsku kulturu.

“Veliko je to priznanje za sve koji su baštinili i njegovali klapsko pjevanje, popularizirano kroz 50. godina postojanja Omiškog festivala dalmatinskih klapa,” kazao je Stanić.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.