MAURICIO SANTANA / GULIVER/GETTY IMAGES

Britanski glazbenik Noel Gallagher nastupit će u Zagrebu 16. kolovoza, završava se snimanje dokumentarca o njegovoj grupi Oasis, a Nacional otkriva zašto je njegova sklonost incidentima inspirirala taj film i označila mu karijeru

Noel Gallagher, bivši član popularnog britanskog benda Oasis, nastupit će na zagrebačkoj Šalati 16. kolovoza – i to će mu biti premijerni i jedini nastup u regiji.

Sve do raspada 2009. Oasis je bio među najpopularnijima, po nekima i najpopularniji britanski bend uopće. Prodali su više od 77 milijuna ploča, osvojili na desetke nagrada. Slušatelji BBC-a uvrstili su njihova dva albuma “Definitely Maybe” i “(What’s The Story) Morning Glory” među najveće engleske albume svih vremena. Dospjeli su i u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najpopularniji bend punih deset godina, od 1995. do 2005.

Za te velike uspjehe dobrim dijelom zaslužan je upravo Noel Gallagher, koji je napisao nekoliko svjetskih hitova, sada već evergreena – “Wonderwall”, “Don’t look back in anger”, “Live Forever”, “Go Let it Out”, “Rock’n’Roll Star”… Međutim, veliki talent pratila je i nagla i nepredvidiva narav, koja je znatno utjecala i na njegovu glazbenu karijeru.

NOEL SE BENDU OASIS pridružio 1991. na nagovor brata Liama s kojim se odmah počeo žestoko svađati. Prvi put to se dogodilo 1994. tijekom nastupa u Los Angelesu. Liam je Noela udario instrumentom po glavi i prijetio da će napustiti bend. Tijekom američke turneje Liam je mijenjao tekstove nekih pjesama tako da uvrijedi Amerikance i svojeg brata. Nakon tučnjave i bacanja stolica, Noel je napustio turneju. Isto kao i 2000. kada je nakon svađe i tučnjave u Barceloni na zajedničkoj pijanki, odlučio otkazati sve nastupe s bendom, a zamijenio ga je gitarist Matt Deighton.

Noel nikada bratu nije oprostio što ga je uvrijedio propitkujući koliko je dobar otac svojoj kćeri Anais. Iako je pet godina kasnije izjavio da može manipulirati bratom i utjecati na njega tako da izbjegnu fizički sukob, upravo je zbog neprestanih sukoba s bratom napustio bend uoči nastupa na pariškom Rock En Seine festivalu u kolovozu 2009. Tada je na svojoj web stranici napisao: “S velikom tugom i olakšanjem obavještavam fanove da napuštam Oasis. Ljudi mogu reći i napisati što žele, ali jednostavno ne mogu više jednoga dana raditi s Liamom.” Ispričao se i svima koji su kupili tada karte za njihove nastupe u Parizu, Konstanzu i Milanu. Otada su se njihovi sukobi premjestili na društvenu mrežu Twitter gdje se vrijeđaju preko objavljenih statusa. Svađe Liama i Noela postale su gotovo glazbeni brend, a simbol njihovih konstantnih sukoba postao je intervju “Wibbling Rivalry” iz travnja 1994.

Premda je publika često znala Liama opisivati kao razmaženog mlađeg brata sklonog bezrazložnim incidentima, Noel je također poznat po otrovnom jeziku. Nije štedio gotovo nikoga iz glazbenog svijeta. U intervjuu za OK! 2002. kazao je da australska pjevačica Kylie Minoque ima glupo ime te je nazvao “demonskim malim idiotom”, a 2005. u intervjuu za “Sun newspaper” obrušio se na američke repere Eminema i 50 Centa. “Mrzim hip-hop. Eminem je idiot i mogu reći da je 50 Cent najneukusniji tip na kojeg sam naišao u životu. Indirektno su odgovorni za to što djeca završavaju u bandama”, kazao je tada Noel Gallagher.

  • RASPAD OASISA dogodio se zbog Noelovih neprestanih svađa s bratom Liamom, a glazbenika prati glas velike svađalice jer je izvrijeđao mnoge svoje kolege

Članovima Blura, Damonu Albarnu i Alexu Jamesu, poželio je “da se zaraze AIDS-om i umru jer ih mrzi”. Kad je shvatio da je pretjerao, povukao je taj komentar. Kazao je, također, da je glazba Emeli Sande za bebe te da “nikada ne vuče inspiraciju za pjesme iz vlastita života jer bi bile dosadnije od pjesama Jamesa Blunta. Prošle godine Boga je molio da pomogne glazbi. “Meni slava nije udarila u glavu, ali to se ne može reći za nekarizmatične dečke iz One Directiona.

Ne mogu složiti dvije suvisle rečenice. Dosadni su”, kazao je Noel i nadodao da su mu sve pop pjesme dosadne. Za Arctic Monkeys je istaknuo da bi radije pio benzin nego ih slušao. Jedino je za repera Kanyea Westa napomenuo da je kreativan, iskren i da mu se dopada. Nedavni sukob s bendom Alt J za koje je rekao “jedan od njih ima brkove, a to je neprihvatljivo”, natjerao je otočke medije da ponovo počnu objavljivati kolekciju Noelovih verbalnih napada na glazbenike proteklih godina.

POZNATA JE I NOELOVA SKLONOST DROGAMA. Dugi niz godina bio je na kokainu. Jednom je priznao da je šmrkao kokain na kraljičinom toaletu u ulici Downing. I onda je jednoga dana samo prestao. Premda teške droge ne koristi već 16 godina, priznaje da uživa u alkoholu i cigaretama. Zagriženi je fan Manchester Cityja. Početkom srpnja intervjuirao je novog menadžera kluba Pepa Guardiolu koji mu je otkrio taktiku kojom namjerava dovesti City do što boljih rezultata.

Noel je nakon izlaska iz Oasisa formirao bend Noel Gallagher High Flying Birds od nekadašnjih članova The Zotus i The Lemon Trees te nekolicine glazbenika s kojima je surađivao. Dosad je objavio dva albuma. Za svoj album “Be Here Now” izjavio je da je najbolja reklama protiv kokaina, a kad bi postojala dodjela zlatnih medalja za drogiranje, on bi ih osvojio jako puno za Englesku. Neki tvrde da se njegova solo karijera pokazala kao pun pogodak; album “Chasing Yesterday” dospio je u vrh britanske top liste albuma.

Pažnju javnosti počela je nedavno privlačiti i vijest da se dovršava snimanje dokumentarnog filma “Supersonic” koji se bavi karijerom benda Oasis od osnutka do faza njihova najvećeg uspjeha. Film je režirao Mat Whitecross, a producirao James Gay Rees koji je za dokumentarac o Amy Winehouse dobio Oscara.

Nagađa se da bi se bend Oasis mogao okupiti na premijeri tog filma u listopadu. Noel je prilikom gledanja prve verzije filma napisao: “Ljubav, strast, bijes i radost koji su dolazili od publike, ako je Oasis nešto bio – onda je to bilo to.”

Svoju turneju u sklopu koje uskoro gostuje i u Zagrebu, britanska glazbena zvijezda završit će 6. rujna nastupom u koncertnoj dvorani Brixton Academy koju je uspio rasprodati u samo nekoliko dana.

Komentiraj