Otok Obonjan već ove ljetne sezone tijekom osam tjedana planira ugostiti prve posjetitelje te im ponuditi sveobuhvatnu uslugu kreiranu na kreativnoj i holističkoj razini ponude, jedinstvene u ovom dijelu svijeta. Razina usluge temeljiti će se na najkvalitetnijim sadržajima iz područja umjetnosti, glazbe, gastronomije i wellnessa.

Projekt Obonjan kreće s radom zahvaljujući partnerstvu između jednog od vodećih glazbenih promotora iz Velike Britanije – tvrtke Soundchannel, te operativne kompanije Gratiosus i turoperatora CMT.  Da podsjetimo, tijekom prve sezone planirano je ostvarenje oko 100.000 noćenja na području Obonjana i grada Šibenika. U narednim godinama ti će rezultati dodatno rasti s jačanjem branda i ukupnom ponudom.

Za potrebe radova na otoku koji su još uvijek u tijeku, angažiran je velik broj domaćih kompanija, a što je bio visoko zacrtani plan investitora pri realizaciji projekta. Kroz spomenute radove, ali i kasnije u fazi poslovanja cilj je generirati značajne i lako mjerljive ekonomske učinke na lokalno gospodarstvo u obliku stvaranja pretpostavki za zapošljavanje, fiskalne prihode i ukupan gospodarski rast.

U prvoj godini će u projekt biti uloženo približno pedesetak milijuna kuna minimalnih ulaganja.

Nakon što je deset godina bivao napušten i neiskorišten, otok Obonjan nadomak Šibenika, zasjat će u punoj mjeri i otvoriti vrata turističke ponude posjetiteljima iz cijelog svijeta. Obonjan je projektno zamišljen kao svojevrstan splet nove i drugačije turističke ponude, alternativnog nezavisnog načina odmora koji u fuziji s ljetnim periodom nudi univerzalan doživljaj baziran na umjetnosti i kulturi, glazbi i zabavi, gastronomiji…

Koncept ponude na otoku bazirat će se na širokom spektru kulturnih događanja koja će gostima omogućiti istraživanje osobnih interesa kroz pojedine stavke usluge bazirane na hedonističkom principu stvaranja doživljaja. Nadovezujući se na stalan rast Hrvatske kao jedne od najpopularnijih europskih destinacija za ljubitelje glazbe, Obonjan će posjetiteljima između ostalog ponuditi jedinstvena iskustva kroz organizaciju festivala u intimnom i dizajnerski jedinstvenom okruženju. Glazbeni programi na Obonjanu koji kreću već ove godine, ugostiti će mnoštvo međunarodnih glazbenih veličina, DJ-a i glazbenika, a neka od do sad potrvrđenih imena su abecednim redom Dilated Peoples, DJ Shadow, Gaussian Curve, Gigi Masin, Manpower, Matthew Herbert, Polica, Roy Ayers, Saul Williams, Talaboman, The Invisible, Young Marco…

Posebno za ovaj vid ponude, na otoku se oprema i renovira veliki kameni amfiteatar u kojem će nastupati simfonijski orkestar od 25 vrhunskih glazbenika koji će svirati sve, od Bacha do Bowieja. Njihova izvedba biti će koncipirana na izvođenju postojećih djela, ali i kreiranju autorskih skladbi pojedinih autora, poznatih glazbenika koji će svoju inspiraciju nalaziti u ugođaju i prirodnim ljepotama Obonjana i hrvatske obale.

Uz glazbu, na otoku će svoj udio pronaći i ljubitelji svih vrsta umjetnosti. Specijalizirani umjetnički program će posjetiteljima predstaviti brojne domaće talente koji će svoj talenat brusiti i usavršavati uz bok s likovnim umjetnicima iz cijelog svijeta. Za ovo ljeto možemo najaviti nastup britanske mozaik i 3D umjetnice Celie Gregory koja će prezentirati podvodni park skulptura kao jedinstven segment umjetničke ponude. Svake večeri na otoku će biti otvoreno ljetno kino gdje će biti emitirana filmska remek djela, kultni naslovi svjetske art-house scene te hvaljeni dokumentarni filmovi.

Na Obonjanu će biti osposobljena i tzv. Geo-kupola gdje će biti održavani dnevni programi komunikacijskih radionica od strane svjetski poznatih predavača. Isti će okupljenima prenositi znanje i inspiraciju o temama poput astronomije, arhitekture, fotografije, glazbe, filozofije i biologije. Do sad su potvrđeni nastupi uvaženih predavača poput Rachel Armstrong (arhitektura), Nick Jankel (kreativnost i svijest), Zoe Cormier (znanost) i mnogih drugih.

U trendu sveobuhvatne turističke ponude, organizatori će svim posjetiteljima nuditi cjelovit doživljaj hrvatske turističke ponude s ciljem jačanja svijesti o mogućnostima i ljepotama naše zemlje. Tako će u ponudi nuditi brojne izlete te obilaske slapova Krke, Kornata, Šibenika i mnoštvo drugih lokacija, ali i mogućnosti upoznavanja i uživanja u gastronomskoj ponudi kroz posjete renomiranim lokacijama poput restorana Pelegrini u Šibeniku.

Obonjan će nuditi ekološko dizajnerski smještaj za 800 gostiju tjedno. Smještajne jedinice, postavljene u prirodno okruženje među stablima s pogledom na Jadransko more predstavljat će svojevrstan „eko-friendly“ custom-dizajniran i potpuno opremljen sistem smještajnih jedinica opremljenih s posebno dizajniranim namještajem.

Usluge zdravog života i fitness aktivnosti osigurat će posjetiteljima da uz iznimnu zabavu brinu i svom tijelu i zdravlju. Bilo da je riječ o joga tretmanima ili jednostavnom opuštanju u saunama ili vrućim kupkama. Welness Centar za čiji je rad i koncept zadužena Lily Lawson-O’Neil s londonskog The Well Gardena, ponudit će velik broj raznovrsnih masaža, meditacija i holističkih terapija koje će voditi stručnjaci iz cijelog svijeta.

Gastronomska ponuda svjetske razine će biti ponuđena u prekrasnom okruženju na pet različitih lokacija na Obonjanu. Glavni Chef Sam Letteri dizajnirao je gastronomsku ponudu po načelu pripreme namirnica lokalnog kraja koja potječe iz održive proizvodnje. Jelovnici će se svakodnevno mijenjati i nuditi obilje svježih morskih plodova i organskog povrća, ljekovitog bilja i začina.

obonjan gastro

Dan Blackledge, jedan od suosnivača projekta ističe kako je Obonjan prekrasan otok koji jednostavno zove da se na njemu stvori nešto pozitivno drugačije. „Ponuda Obonjana će kombinirati sve stvari koje volimo: od live glazbe i DJ-a, vrhunske hrane i usluga koje omogućuju iznimno opuštanje, pa sve do sjajnog umjetničkog dojma koji ćemo pružati kroz naše radionice i inspirativne komunikacijske happeninge i radionice. Želimo stvoriti otvoreno okruženje koje gostima pruža mogućnost da uz jedinstven i obogaćen doživljaj kreiraju iznimno osobno iskustvo koje će kroz pozitivan dojam o Obonjanu i Hrvatskoj prenositi diljem svijeta.

 

Komentiraj

FOTO:Obonjan
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.