Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kiitarović najavila je u petak da će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattah al-Sisijem o otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, kojega su islamski militanti 22. srpnja oteli, a u srijedu i zaprijetili da će ga smaknuti u roku 48 sati ako Kairo ne oslobodi uhićene muslimanke.

“Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti sa egipatskim predsjednikom al-Sisijem, posebno oko toga (otmice Salopeka), ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili”, izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.

 

  • Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji.

 

“Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice”, kazala je predsjednica.

U petak ujutro održana je svečanost podizanja Zastave Predsjednice Republike ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, gdje će biti privremeni predsjedničin ured sljedećih desetak dana.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu su najavili da će u Kairo zbog te talačke krize otputovati ministrica Vesna Pusić, sukladno dogovoru s egipatskim ministrom vanjskih poslova.

Skupina Pokrajina Sinaj povezana s tzv. Islamskom državom objavila je u srijedu video snimku, u kojoj Salopek najavljuje da će Salopek biti smaknut u roku od 48 sati, ako službeni Kairo ne oslobodi uhićene muslimanske žene.

Identitet Salopeka potvrdila je tvrtka Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe Compagnie Generale de Geophysique za koju je radio.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.