Napadača kojeg je policija ustrijelila pošto je u ponedjeljak ozlijedio jedanaest osoba u kampusu Državnog sveučilišta Ohio, vlasti su identificirale kao Abdula Razaka Ali Artana, studenta tog sveučilišta koji je na Facebooku prijetio Sjedinjenim Državama.

“Možemo reći da je ubijeni napadač bio student sveučilišta” u Columbusu, rekao je Craig Stone, načelnik policije u kampusu, na tiskovnoj konferenciji na kojoj je otkriven identitet napadača koji je, kako zasad stvari stoje, djelovao sam. Američki mediji pišu da je bio somalskog podrijetla.

U ponedjeljak ujutro ozlijedio je jedanaest ljudi, među njima jednu teško, prvo zaletjevši se u prolaznike automobilom, a zatim napadajući ih nožem. Ustrijelio ga je policajac tog sveučilišta koji je brzo intervenirao.

Lokalni mediji su prvo javili da je riječ o pucnjavi u kojoj je ozlijeđeno više osoba, ali je kasnije ta informacija ispravljena.

Kako navode američka glasila, Artan je nekoliko minuta prije napada na Facebooku objavio prijetnje SAD-u.

“Dosta je. Ameriko! Prestani se upletati u zemljama svijeta, napose u muslimanskoj ‘ummi’ (zajednici). Nismo slabi. Nismo slabi, imaj to na umu”, napisao je u poruci, kako prenosi mreža ABC, na stranici Facebooka koja je poslije uklonjena. “Nećete imati mira sve dok muslimane ne pustite na miru.”

Američki mediji su potvrdili da je Artan somalskog podrijetla, ali vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

“Osumnjičenik se automobilom zaletio u skupinu pješaka, ozlijedivši nekoliko njih. Zatim je izašao iz automobila s nožem i nasrnuo na prolaznike. Policajac je ispalio više hitaca prema njemu kako bi uklonio prijetnju”, rekao je Stone.

Odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji je li riječ o terorizmu, načelnik policije u Columbusu Kim Jacobs je rekao: “Mislim da tu mogućnost moramo još ispitati”.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je potvrdio da savezna policija FBI pomaže lokalnoj policiji u istrazi.

“Moramo još prikupiti i proučiti puno informacija. Situacija je teška”, rekao je na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Sveučilište u Columbusu ima  gotovo 60.000 studenata.

Komentiraj