Istraživači Kemijskog instituta u Ljubljani prvi su opisali strukturu molekule toksina koji se nalazi u porama kišnih glista, što bi moglo značiti veliki pomak u borbi protiv parazitskih mikroorganizama.

Riječ je o toksinu lizeninu koji kišne gliste koriste kako bi se obranile od parazita.

On je bio poznat i ranije, ali su slovenski istraživači uspjeli pojasniti strukturu tzv. proteinske pore kod glista koju čini 9 jednakih molekula lizenina, te način njezina djelovanja.

Zato slovenski istraživači čiji je znanstveni prilog o tome objavljen u  prestižnoj reviji Nature Communciations vjeruju da bi se, dodatnim istraživanjima i nanotehnološkim aplikacijama, njihov rad i način funkcioniranja lizenina kod glista mogli iskoristiti za razvoj suvremenih senzorskih naprava i u borbi protiv parazitskih mikroorganizama na različitim živim organizmima.

Naši će zaključci značajno utjecati na razvoj nanosenzora i nove pristupe u borbi porotiv bakterija koje sličnim toksinima inficiraju ljude i životinje, kazao je direktor Kemijskog instituta Gregor Anderluh, prenijeli su slovenski mediji.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.