EPA

Osumnjičenik za pariške napade Salah Abdeslam u kolovozu je proputovao kroz Italiju s prijateljem, ali njegova nazočnost u zemlji nije privukla pozornost policije jer u to vrijeme nije bila izdana tjeralica za njim, rekao je u ponedjeljak izvor blizak istrazi.

Državni odvjetnici u Bariju odvojeno su pokrenuli istragu o osobama za koje se sumnja da su islamistički militanti koji su na putu u Grčku prošli kroz luku Bari u nekih pet navrata između veljače i kolovoza, rekao je drugi izvor blizak istrazi.

Čini se da istraga nije povezana s pariškim napadima, dodao je izvor. Državni odvjetnici sumnjaju da militanti, koristeći se krivotvorenim dokumentima, putuju u Siriju preko Italije.

Ova dva slučaja pokazuju da postoje teškoće u prikupljanju obavještajnih podataka u 28 članica Europske unije, gdje sigurnosne snage u svakoj zemlji rade neovisno i imaju drukčije prioritete.

Abdeslam je belgijski državljanin  pa može slobodno putovati kroz zemlje Schengenskog prostora u kojemu nema graničnih kontrola.

Komentiraj

FOTO:EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.