Marokanac osumnjičen da je htio izazvati eksploziju bombe na glavnom kolodvoru u Bruxellesu bio je normalan čovjek koji je imao planove za vjenčanje te je planirao postati vozač taksija, kazala je njegova obitelj za belgijsku javnu tv postaju VRT.

Belgijsko odvjetništvo navelo je da je Oussama Zariouh donio bombu na postaju, a nakon što ona nije eksplodirala, kada je počeo trčati i vikati na arapskome “Alah je velik”, ubio ga je belgijski vojnik koji se nalazio u ophodnji. Odvjetništvo tvrdi da ima indicije da je Zariouh podupirao terorističku Islamsku državu.

Njegova obitelj najavila je pak da planira angažirati odvjetnika kako bi se rasvijetlio slučaj.
“Želimo dokaz da je on to učinio”, kaže njegova sestra Imane. “Ne vjerujem da je moj brat želio počiniti samoubojstvo ili da je želio ubiti bilo koga. On je bio osjetljiva osoba”, kazala je sestra.
Njegova obitelj tvrdi da Oussama nije pokazivao nikakve znakove da je radikaliziran te ne vjeruju da je bio član terorističke Islamske države.
 “Bio je umjereni musliman, običan dečko koji je slušao glazbu i izlazio u društvo. Ponekad se molio, no ne tako često. Daleko od toga da je bio ekstremist”, tvrdi njegov otac koji dodaje da je Oussama imao jasne planove za budućnost.
“Trebao je otići u Maroko ovoga ljeta i oženiti se. Također je namjeravao promijeniti posao i početi raditi kao vozač taksija”, navodi njegov otac.
Tridesetšestogodišnji Marokanac izazvao je u utorak navečer djelomičnu eksploziju na glavnom kolodvoru u Bruxellesu, a  prtljaga koja je eksplodirala “sadržavala je čavle i plinske boce”, objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

“U utorak u 20.39 sati jedan je muškarac ušao na Glavni kolodvor. Dohvatio je svoj kovčeg uzvikujući ‘Alahu Akbar’ i aktivirajući djelomičnu eksploziju. Čovjek je nakon toga počeo bježati, a kovčeg je eksplodirao još jednom vrlo silovito. Sadržavao je čavle i male plinske boce”, objasnio je glasnogovornik tužiteljstva na konferenciji za tisak.

Zariouh, koji je policiji bio poznat zbog problema s drogom no nikada nije bio osumnjičen za terorizam iako se sada tvrdi da je izražavao simpatije prema Islamskoj državi (IS), ubijen je u pokušaju razornijeg napada.

Komentiraj