Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u četvrtak oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović te joj je prenesen zahtjev da srbijanska vlada što prije sankcionira one koji su u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu palili hrvatske zastave, a izjave predsjednika Tomislava Nikolića su ocijenjene “netočnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

  • Optuženi ratni zločinac Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu u srijedu

“Apsolutno je nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, s nekolicinom svojih pristaša i neometan od strane policije, jučer ponovno, pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih. Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo”, stoji u prosvjednoj noti Željka Kuprešaka, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Optuženi ratni zločinac Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu u srijedu, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u “Oluji”, a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u ljeto 1995.

Šešelj je s oko 300 pristaša svoje Srpske radikalne stranke došao pred zgradu veleposlanstva u središtu Beograda i zapalio hrvatsku zastavu poručivši da “nikad neće priznati ustašku državu”.

Još jednom se pokazuje, ističe Kuprešak, da izjave “optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj suradnji, odnosima država u regiji i njihovu europskom putu”.

Dodao je da događaji koji su prethodili incidentu također nisu pridonijeli smirivanju situacije te racionalnom i odgovornom djelovanju, a govori visokih srbijanskih dužnosnika povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” kontraproduktivno djeluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, stoji u prosvjednoj noti, “izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska ‘Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera’, smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.