Ranko Ostojić govorio je o svojoj kandidaturi za predsjednika SDP-a te političkim aktualnostima. Za N1 televiziju odgovorio je između ostalog, na pitanje o tome što baš njega čini najboljim kandidatom za novog šefa SDP-a.

‘Prije svega mislim da će to odlučiti naši članovi i članice. Ja se zalažem za ostvarenje načela jedan član jedan glas da i centar odlučivanja treba prebaciti na njih. I zalažem se za načelo “isti dan”, što znači da se sva tijela stranke biraju isti dan, to podrazumijeva promjenu statuta i mislim da se to može napraviti u godinu dana. Imam hrabrosti, odlučnosti, iskustvo, poznam organizaciju u dušu. Ginuo sam za ovu stranku i mislim da su to neke stvari koje me čine osobom koja je definitivno socijaldemokratsko definirana. Dokazao sam djelima da sam antifašist, ljevičar, socijaldemokrat’, kazao je Ostojić.

Također se osvrnuo na SDP pod vodstvom Zorana Milanovića te je li on bio pozitivan ili negativan.

‘Isto pitanje se moglo postaviti u vrijeme Račana, u privatizaciji. Treba uzeti pozitivne stvari i od jednog i drugog. Mi jesmo stranka lijevice, ali činjenica je da su nas određeni potezi koji su išli prema neoliberalizmu i nedostatak profiliranja doveli u ovakvu situaciju. Bilo je tih poteza u kojima je SDP dokazivao da je lijeva stranka. Što se tiče ljudskih prava, bio je, jest i bit će najveća prepreka konzervativnoj revoluciji. Socijaldemokracija je u krizi, moramo je vratiti u stranku, a onda i građanima. SDP je imao izuzetnih poteza, sjetite se ponašanja u migrantskoj krizi. Milanović je u raspravama i debatama elokventno nastupao i branio stavove. Isto tako, svatko tko radi može i griješiti. Bilo je pogotovo u zadnjoj kampanji grešaka. Izgubili smo izbore za koje možemo reći da su bili dobiveni. Za nijednu utakmicu ne možete znati ishod, ali sve je govorilo da smo u prednosti. Izgubili smo između ostalog i zbog Milanovićevih rečenica izgovorenih na sastanku s udrugama branitelja. Ja bih mu rekao, da me pitao, da ne ide. To su osobe koje su vrijeđale tvog ministra branitelja, heroja sina Glavaševića, svakog pristojnog građanja. Ja za taj sastanak nisam znao. Žalosnije je što tamo nije bio ministar branitelja’, odgovorio je Ostojić za N1.

 

 

Mišljenje o poreznoj reformi

‘Moram reći da je porezna reforma nažalost rađena po mjeri tajkuna, a ne za sve građane Hrvatske. Profiritirati će oni koji su i dosad imali najviše. SDP se mora zalagati da se ide na dizanje minimalne plaće, na 50 posto prosječne plaće. To je prvi korak, time branite najugroženije i na tome treba nastaviti dalje’, kazao je Ostojić.

O tome je li mu prednost ili mana to što je više od 10 godina u samom vrhu stranke, Ostojić kaže: 

‘Apsolutno sam favorit, ali ne onih koji predstavljaju establishment, već članova i članica koji misle svojom glavom. Na tome inzistiram. Neću dozvoliti da im predsjednik određene organizacije kaže za koga da glasuju, to je uništvanje sustava jedan član, jedan glas. Vi možete podržavati koga god hoćete, ali imate jedan glas, a ne govoriti da je to stav organizacije, regije…’

Postoji li pakt vas i Orsata Miljenića u drugom krugu protiv Bernardića?

‘Ja jedini pakt imam s članovima i članicama. 116 organizacija sam prošao, sa svima razgovarao i rekao svima da imaju pravo glasati za koga žele. Logično je da predsjednik najveće organizacije ima bazu, ali na nacionalnom nivou to vam može biti uteg. Ja sam za to da ljudi cijene rezultate, tko je koliko dao za stranku. Ovo je trenutak kada se nalazimo u ozbiljno problemu, kao što se nalazi i država, novi su izazovi u svijetu’, odgovorio je za N1 televiziju.

 

O tome kada SDP ponovno vidi na vlasti, Ranko Ostojić je kazao: 

‘Prioritet je da se stabiliziramo. Može se dogoditi da izbori budu vrlo brzo. HDZ i Most se nalaze u situaciji gdje je evidentno da na svakom projektu, pokušaju… 14 dana je maksmimum koliko traju prethodni dogovori. Možemo očekivati da će se ponoviti ista situacija kao i s prošlom Vladom, da budemo kvalitetna oporba  i da će SDP voditi nezadovoljnu većinu. Neću govoriti o nekilko mjeseci, ali pokazatelji pokazuju da kod važnih stvari, a dolaze lokalni izbori, Most će misliti na sebe. Usta su im puna priče, a nema konkretnih rješenja. Ne ponašaju se kao da su na vlasti, nego opozicija unutar vlasti. Imamo i HDZ koji se nije oslobodio svih stvari zbog kojih ga vidimo u negativnom kontekstu. Mislim da je SDP-u prioritet stabilizrati se, biti kvalitetna, progresivna, demokratska stranka koja će braniti pokušaje konzervativne revolucije koja je u naletu, to je meni prioritet.’

Komentiraj