Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u utorak, komentirajući izjavu njemačkog ministra unutarnjih poslova o mogućem vraćanju izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku, da je Hrvatska pristupom prema izbjeglicama dokazala da je humana i civilizirana država za razliku od država iz kojih izbjeglice dolaze.

“Tehnički je to nemoguće izvesti jer prije toga morate otići u neke druge europske zemlje, koje još uvijek nisu Grčka. Prvo trebate u Austriju i Mađarsku, pa tek onda možete doći do Hrvatske, ali dogovor već postoji”, rekao je Ostojić dodajući kako je Hrvatska i dalje spremna prihvatiti 1650 ljudi, prema planu koji je EU dogovorio oko relokacije izbjeglica iz Sirije.

 

  • Prihvatni centar u Opatovcu, u koji već više od dvadeset dana neprestano pristižu izbjeglice na putu do zapadnoeuropskih zemalja, posjetili su veleposlanici Kanade, Japana, Irske, Švedske i Slovenije koji su se upoznali s funkcioniranjem centra i tamošnjih službi, kao i uvjetima u kojima u šatorskom naselju borave izbjeglice.

 

Djecu u prihvatnom centru posjetom su razveselili klaunovi doktori, članovi udruge “Crveni nosevi”, koja humorom pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate.

Po podacima MUP-a, u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize, 16. rujna, ušlo 121.763 izbjeglice. Samo od ponoći do 12 sati u Hrvatsku je kod Bapske i Tovarnika ušlo 3654 izbjeglica, a tijekom ponedjeljka njih 6338.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Daniel KASAP
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.