Ostojić: Ekonomskim migrantima ograničenje dok EU na zauzme jasno stajalište

0
1
HINA/ Ivo LUČIĆ

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u tranzitnome centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu da ekonomskim migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim zbivanjima ostaje zabrana prolaska balkanskom izbjegličkom rutom dok o tom problemu jasno stajalište ne zauzme Europska unija.

 Ostojić je podsjetio kako je dodatno razdvajanje među izbjeglicama posljedica jednostrane odluke Slovenije te njezina zahtjeva za vraćanje ekonomskih migranata u Hrvatsku.  “U ovom trenutku u Njemačakoj nema tog ograničenja”, istaknuo je Ostojić. UNHCR je prošlog tjedna upozorio da bi se zbog zaustavljanja ekonomskih migranata na makedonsko-grčkoj granici mogle otvoriti nove rute, s čim se slaže i Ostojić, koji je podsjetio na novu rutu preko Bugarske.

Ostojić je rekao kako su ilegalni prijelazi prijetnja i drugim zemljama na ruti. Po hrvatskim podatcima, udio ekonomskih migranata trenutačno je 6,3 posto, a na početku izbjegličke krize bio je oko 1,6 posto. Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 457.005 osoba, a u protekla 24 sata kroz tranzitni centar u Slavonskome Brodu 3060 osoba.

U odnosu prema prošlom tjednu blago raste broj izbjeglica u tranzitu, no te brojke su još znatno manje od prosjeka od 6500 osoba, koliko ih je prosječno na dan prolazilo kroz Hrvatsku.

“Jedan od razloga su vremenske prilike. Drugi je dodatna aktivnost turske obalne straže u svjetlu briselskog sastanka. Međutim, vraćamo se na stare brojke”, rekao je Ostojić i dodao da je od ponoći do devet sati u Hrvatsku ušlo 2016 osoba, koje su u međuvremenu nastavile put prema Sloveniji.

Ministar je rekao kako se ne može očekivati da sustav u Turskoj odmah profunkcionira u potpunosti te je podsjetio da bi hotspotovi u Turskoj trebali zaustaviti priljev izbjeglica na grčke otoke. Za zaustavljanje izbjegličkog vala u Turskoj Hrvatska bi kroz zajednički fond EU-a trebala osigurati sedam milijuna eura.  Ostojić je objasnio stajalište premijera Milanovića kako Hrvatska trenutačno ne može preuzeti tu obvezu jer je riječ o iznosu koji će morati pričekati konstituiranje nove vlade.

Govoreći o prošlotjednom posjetu Grčkoj i Makedoniji, ministar je rekao da je hrvatska posada koja je sudjelovala kao dio Frontexa dobila i pohvale grčkih domaćina. Tijekom posjeta Makedoniji, po Ostojićevim riječima, dogovoreno je uvođenje sustava evidencije koji će biti usklađen s hrvatskim standardima, što bi trebalo olakšati i poboljšati nadzor. U sklopu međudržavne suradnje Hrvatska će Makedoniji donirati potrebnu opremu.

 

Komentiraj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here