– Peter Saunders, britanski član vatikanskog Povjerenstva za zaštitu djece i istragu spolnog zlostavljanja, koji je bio najoštriji kritičar Vatikana, povukao se iz tog savjetodavnog tijela, objavio je Vatikan u subotu.

Saunders, koji je i sam bio žrtva spolnog zlostavljanja svećenika, nije bio dostupan za komentar, izvijestila je agencija Reuters.

U priopćenju iz Vatikana stoji da će Saunders “sada razmotriti na koji način najbolje podržati rad povjerenstva”.
U 2015. je Saunders uzburkao duhove osporavajući imenovanje australskog kardinala Georgea Pella na dužnost pročelnika Tajništva za ekonomiju koje treba provesti financijsku reformu u Vatikanu. Optužio je Pella da je kao svećenik prije dosta godina pokušao prikriti slučaj zlostavljanja maloljetnika.
Sedamnaestčlano povjerenstvo koje savjetuje papu Franju kako iskorijeniti spolno zlostavljanje u Crkvi, distanciralo se od Saundersovih komentara.
Saunders je progovorio i o navodnom prikrivanju spolnog zlostavljanja u Čileu te je zaprijetio ostavkom nezadovoljan načinom na koji je povjerenstvo istraživalo taj slučaj.
Vatikan tvdi da je povjerenstvo savjetodavno tijelo i da članovi ne bi trebali iznositi komentare u pojedinačnim slučajevima.

Komentiraj

FOTO:FsaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.