Dva odlomljena dijela zrakoplova pronađena u Mozambiku i ovaj tjedan poslana u Australiju na analizu “vrlo vjerojatno” potječu od nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370, rekao je australski ministar u četvrtak.

Analiza ostataka je završena, rekao je ministar prometa Darren Chester, a istražni tim je pronašao da oba dijela odgovaraju pločama zrakoplova Malaysia Airlines Boeing 777.

“Analize su pokazale da ostaci gotovo sigurno pripadaju MH370”, rekao je Chester.

“To što su ostaci zrakoplova pronađeni na istočnoj obali Afrike odgovara ispitivanju koje je provela organizacija za znanstveno i industrijsko istraživanje pri Commonwealthu i dalje potvrđuje naše napore u sklopu potrage u južnom Indijskom oceanu”, dodao je.

Zrakoplov u kojemu je bilo 239 putnika i posada nestao je u ožujku 2014.

Američki odvjetnik Blaine Gibson, koji je provodio vlastitu istragu oko zrakoplova, pronašao je metar dug komad metala prošli mjesec na mozambičkoj plaži.

Nekoliko dana kasnije južnoafrički tinejdžer rekao je da je pronašao sličan dio na drugoj plaži u Mozambiku dok je bio na odmoru u prosincu.

Dva su odlomljena dijela poslana u Canberru 20. ožujka gdje su istragu provele Australija i Malezija kao i stručnjaci iz Boeinga, Geoznanosti Australije i australskoga državnog sveučilišta.

Međunarodni tim koji provodi potragu još mora locirati nestali zrakoplov za koji se pretpostavljalo da se srušio u južnom Indijskom oceanu.

Tim je pretražio više od 90.000 kilometara četvornih kilometara podmorja te potragu završio u srpnju.

Samo je za dio krila pronađen na plaži indijskog otoka Reuniona potvrđeno da pripada nestalom zrakoplovu.

“Za drugi pronađeni dio sumnja se da pripada metalnom pokrovu aviona, a pronađen je u južnoj Africi”, priopćuje istražni tim u srijedu.

“Malezijska vlada surađuje s južnoafričkim dužnosnicima kako bi organizirala analizu ostataka zrakoplova”, rečeno je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.